РОСІЯ ПІДНІМАЄ МИТНІ СТАВКИ ДЛЯ УКРАЇНИ

Середа, 30 липня 2014, 16:20

Росія пропонує ввести ввізні мита на товари з України. Відповідна інформація міститься в проекті постанови уряду РФ, розміщеному 30 липня на єдиному порталі правової інформації.

Самого проекту постанови у відкритому доступі поки немає, проте витяги з нього наводить РІА "Новости".

Згідно з повідомленням російського інформагентства, пропонується "ввести ввізні мита відносно товарів, зазначених у додатку до цієї постанови, що походять з України і ввозяться в Російську Федерацію, в розмірі ставок Єдиного митного тарифу Митного союзу (ставок режиму найбільшого сприяння нації)".

Згідно з проектом постанови, мита поширюються на ряд продовольчих і непродовольчих товарів. Всього список містить понад 130 позицій.

Зокрема, ввізні мита передбачається ввести на м'ясо великої рогатої худоби, свинину, сир, шоколад та вироби з нього.
Що стосується непродовольчих товарів, то введення мита може торкнутися труб, одягу, косметики, будівельних матеріалів, легкових автомобілів та інших товарів.

Це не перша спроба російської влади обмежити український експорт. Досі підвищення ставок РФ планувала провести разом з іншими учасниками Митного союзу. Однак ця ініціатива викликала опір і Білорусі, і Казахстану.

У зв'язку з цим підвищення мит планується провести в односторонньому порядку, посилаючись на додаток №5 до Угоди про створення зони вільної торголи в рамках СНД.

Нагадаємо, середньозважена митна ставка для товарів з країн-членів СОТ у Росії становить близько 9%. За оцінками експертів, таке підвищення мит призведе до зменшення українського експорту до РФ на $2,0-2,5 млрд на рік, що складає близько 3% від загального обсягу українського експорту.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: