Янукович помилився з мовою і чекатиме 2018 року для скасування санкцій ЄС

оновлено
Четвер, 23 жовтня 2014, 18:03

Колишній президент України Віктор Янукович та його соратники, що намагаються скасувати санкції проти них в судовому порядку, можуть перемогти в Суді ЄС, але не мають підстав очікувати на вердикт у своїй справі ближчим часом.

Про це повідомив у коментарі "Європейській правді" один із суддів Суду ЄС (розташований в Люксембурзі), який попросив не називати його ім’я.

"Тривалість процедури в Суді із загальних справ, де зараз перебувають ці позови – в середньому 24-28 місяців. Додайте цей період до часу подання позову – і ви отримаєте час, коли можна очікувати на рішення", - заявив він.

Однак, за словами судді, це рішення не буде остаточним.

"У сторін в справі щодо санкцій проти українських посадовців є можливість апеляції до Суду справедливості (вища палата Суду ЄС). Тривалість цієї процедури - 20 місяців. Але, за нашою статистикою, імовірність того, що апеляція буде задоволена – приблизно 2%", - додав він.

Враховуючи, що позови від українських посадовців були зареєстровані в Суді ЄС в травні 2014 року, остаточне рішення щодо них очікується лише у 2018 рокі.

За словами джерела, представники колишньої української влади могли дещо пришвидшити процедуру, але зробили не найкращий вибір щодо мови позову. Всі документи від Януковича та більшості його соратників подані англійською мовою, а також німецькою (від Олексія та Миколи Азарових) та чеською (від Сергія Арбузова).

"Але робочою мовою суду є французька, тому всі процедури в суді проходять французькою і всі іншомовні документи – навіть англомовні - потребують перекладу. Якби була обрана французька мова, процедура була би дещо швидшою", - зазначив суддя.

Єдиним позивачем з числа колишніх посадовців, який обрав французьку для позову, став Андрій Портнов.

Наразі в суді зареєстровані позови Віктора Януковича, його синів Олександра і Віктора Януковича; Миколи Азарова та його сина Олексія Азарова, Віктора Пшонки, братів Сергія та Андрія Клюєва; Сергія Арбузова, Олександра Клименка, Едуарда Ставицького, Сергія Курченка та Андрія Портнова, повідомили "Європейській правді" в Суді ЄС.

Співрозмовник водночас не виключив перемоги колишніх українських посадовців.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: