ЄП ще раз спробує обнулити мита для України, щоб уникнути тимчасової зупинки пільг

оновлено
Середа, 8 жовтня 2014, 13:00

Комітет з питань міжнародної торгівлі Європарламенту розробив юридичну схему, яка дозволить продовжити пільговий торговельний режим для України та уникнути тимчасового відновлення мит.

Про це повідомляє джерело Європейської правди, ознайомлене із запропонованою процедурою.

Як відомо, за тристоронньою "брюссельською домовленістю", ухваленою представниками України, Росії і ЄС, нині діючий режим односторонніх торговельних преференцій для України має бути продовжено до 31 грудня 2015 року. Однак у разі, якщо Європарламент та Рада ЄС не встигають завершити цю процедуру до 1 листопада, Євросоюз буде зобов'язаний ввести мита для українських товарів.

На засіданні комітету ЄП з міжнародної торгівлі 7 жовтня голосами крайніх лівих та крайніх правих сил (під проводом лідерки французьких радикалів Марін ле Пен)  була заблокована швидка процедура ухвалення даного рішення.

Резервний варіант, запропонований європейськими юристами, передбачає, що 15 жовтня проект рішення комітету буде розглянутий ще раз, за "письмовою процедурою". 20 жовтня комітет збереться на позачергове засідання, щоби остаточно затвердити дане рішення. В цьому разі 22 жовтня документ буде розглянутий в Брюсселі представниками країн-членів ЄС, а 28 жовтня за нього проголосує Рада ЄС. Також має буди ухвалене рішення в залі ЄП. Це технічно можливе, оскільки тиждень з 20 по 23 жовтня є пленарним.

Лише у разі, якщо цей шлях буде пройдено без збоїв, мита для українських товарів не буде впроваджено, стверджує джерело.

В іншому разі можливе короткострокове відновлення мит (на декілька днів або 1-2 тижні).

Інтерфакс-Україна з посиланням на члена комітету з питань іноземної торгівлі Європарламенту Даніеля Каспарі також повідомляє, що готується додатковий розгляд даного питання

"Буде додаткове засідання комітету в понеділок 20 жовтня", - повідомив Каспарі.

Депутат зазначив, що у разі позитивного рішення комітету проект закону щодо продовження дії рішення про автономні торговельні заходи стосовно України може бути проголосований на сесії Європарламенту 22 або 23 жовтня поточного року.

Водночас у разі, якщо рішення доведеться ухвалювати за звичайною процедурою, це може зайняти від одного до трьох місяців.

Нагадаємо, 7 жовтня група членів Комітету з питань іноземної торгівлі Європарламенту на чолі з лідером французьких ультраправих Марін Ле Пен заблокувала ухвалення рішення за прискореною процедурою щодо продовження дії режиму автономних торговельних преференцій для України, що полягають у скасуванні імпортних мит на українські товари.

Рішення щодо продовження на рік преференційного режиму було ухвалене 12 вересня цього року на зустрічі комісара ЄС з питань торгівлі Карела де Гюхта, міністра закордонних справ України Павла Клімкіна та міністра економічного розвитку Росії Олексія Улюкаєва.

Водночас сторони домовилися на цей самий період часу відкласти набуття чинності торговельною частиною Угоди про асоціацію.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.