НАТО створює фонд для лікування та протезування українських військових

Понеділок, 1 грудня 2014, 16:59

Країни-члени НАТО мають намір об’єднати зусилля для лікування українських військових, що постраждали у зоні АТО.

Про це заявив Генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг в розмові з українськими журналістами в Брюсселі, повідомляє кореспондент "Європейської правди".

Фінансування та постачання буде здійснюватися через механізм так званих "трастових фондів".  Як відомо, раніше було оголошено про наміри створити чотири трастових фонди для України, які займатимуться реформуванням у сфері логістики, управління оборонним сектором, кібербезпеки (включаючи захищений військовий зв’язок) а також реабілітації та перепрофілювання військовослужбовців.  

"Ми вже  говоримо не про чотири трастових фонди а про п’ять, п’ятий буде присвячений лікуванню  поранених українських солдат", - заявив генсек. "Зараз конкретні цифри ще напрацьовуються, ще невідомо, про яки суми йтиметься", - зазначив він.

Раніше цей напрямок мав бути частиною четвертого фонду.

Але потреба України у допомозі пораненим військовим є настільки нагальною, що її виділили в окремий фонд, пояснило джерело "Європейської правди" в структурах альянсу.

Наголос в роботі фонду буде на протезуванні. Йдеться не лише про лікування поранених за кордоном, але й про створення в Україні власних лікувально-протезувальних центрів.

Джерела "Європейської правди" зазначають, що управління цього фонду бере на себе Болгарія. Наразі зібрані заявки щодо його наповнення на суму мінімум 2 млн доларів. Водночас, декілька країн висловили готовність надати "негрошовий внесок" (обладнання, надання лікування),

Формальне рішення про запуск всіх п’яти фондів буде ухвалено у вівторок під час міністерського засідання НАТО.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: