Захід дозволив агресію Росії в Україні - президент Естонії

Вівторок, 23 грудня 2014, 15:31

Європа неадекватно відреагувала, коли Росія анексувала Крим і розпочала бойові дії на сході України.

Про це сказав президент Естонії Тоомас Гендрік Ільвес в інтерв'ю виданню The American Interest.

"В день анексії Криму був зруйновано той Трансатлантичний простір безпеки, який ми знали. Можна почати з хартії ООН, яка забороняє агресію. Але Трансатлантичний простір безпеки з'явився в 1975 році разом з Гельсінзькими угодами, які забороняють змінювати кордони силою або під загрозою застосування сили. Більше вони не діють", - сказав він.

Ільвес також заявив, що Москва фактично розірвала Будапештський меморандум, який гарантував Україні територіальну цілісність в обмін на її ядерний арсенал.

"Тепер я не знаю, яка країна погодиться коли-небудь відмовитися від ядерної зброї в обмін на гарантії безпеки", - зазначив він.

Президент Естонії нагадав, що Росія порушила всі міжнародні угоди, які забороняють військову агресію, ще в 2008 році, ввівши війська в Грузію.

"Ми дозволили акт агресії проти Грузії і нічого не зробили, крім заяв у дусі "світ, любов, Вудсток", - сказав Ільвес.

Ільвес наголосив, що Володимир Путін і Дмитро Медведєв у 2009 році відкрито заявляли, що розв'язали війну проти Грузії, щоб вона не вступила в НАТО. Тепер Росія зробила те ж саме з Україною через її бажання підписати угоду про асоціацію з ЄС.

"Угода про асоціацію пропонує програму обміну досвідом за принципом учень/вчитель. Ще вона трохи пом'якшує митні збори. Але це навряд чи можна назвати "трансатлантичним імперіалізмом", який загрожує Росії", - сказав Ільвес.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.