Горбачов вважає нісенітницею ідею засудити ФРН за "анексію" Східної Німеччини

Середа, 28 січня 2015, 15:51

Екс-президент СРСР Михайло Горбачов назвав "нісенітницею" пропозицію ряду депутатів Держдуми прийняти заяву про нібито скоєну Федеративною Республікою Німеччиною анексію Німецької Демократичної Республіки.

Про це повідомляє Інтерфакс-Україна.

"Не можна з позиції сьогоднішнього дня давати оцінки того, що було в іншій епосі, в інший час, 25 років тому. Про який референдум (НДР) могла йти мова, якщо у двох країнах - і в НДР і ФРН - йшли стотисячні мітинги з єдиним гаслом: "Ми один народ!", - наголосив він.

"Ніхто ж цього не заперечував і заперечувати це неможливо, тому нікому навіть в голову не приходило проводити референдум", - сказав Горбачов.

"Яка ж анексія? Про це і мови не йде. Не випадково найпопулярнішою в той час в Німеччині була книга "Розколоте небо". Це про Німеччину", - відзначив екс-президент СРСР.

"Так що пропозиція (депутатів Держдуми прийняти заяву про анексію НДР із боку ФРН. - Ред.) - просто маячня якась", - підкреслив він.

"Ще раз скажу: не можна спрощувати ситуацію, виходячи з сьогоднішнього дня, виходячи з сьогоднішніх поглядів, давати оцінку минулого", - додав Горбачов.

Нагадаємо, раніше повідомлялося що голова Держдуми Сергій Наришкін доручив комітету з міжнародних справ опрацювати можливість прийняття заяви, в якій засуджується "анексія Німецької демократичної республіки Федеративною республікою Німеччина в 1989 році".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.