Посольства не видають візи за біопаспортами. В МЗС визнали - провина України

оновлено
Понеділок, 2 лютого 2015, 12:47

Візові центри деяких посольств країн шенгенської зони відмовляються приймати від громадян України біометричні документи для оформлення віз.

Про існування такої проблеми повідомляють експерти, також її визнають дипломати.

"На сьогодні за біометричними паспортами неможливо відкрити шенгенські візи. Проблема в тому, що кожне консульство повинно мати при собі фізично бланк біометричного паспорта. Однак з МЗС в посольства не передано достатньої кількості паспортів, щоби посольство могло звірити (зі зразком) і перевірити, чи це справжній  паспорт", - заявив голова правління Українського інституту міжнародної політики Ростислав Томенчук в понеділок на прес-конференції в УКМЦ.

Він зазначив, що деякі посольства вже отримали необхідні зразки. "В МЗС знають про цю проблему. За нашими даними, МЗС має вирішити її протягом тижня", - повідомив експерт.

В генконсульстві Польщі у Львові підтвердили, що протягом тривалого часу не ставили візи у документи із біометрикою. 

"Паспорта дуже хороші, але виникла проблема з тим, що їх потрібно було спочатку ратифікувати - цей біометричний паспорт потрібно було показати іншим державам для того, щоб вони його визнали. Також представити консульським установам", - розповів генконсул Польщі у Львові Ярослав Дрозд, якого цитує Укрінформ.

"Адже ми не можемо поставити візу лише тому, що бачили зразок паспорта в газеті", - зазначив дипломат, додавши, що генконсульство вже розпочало приймати документи, але отримати візу у такий паспорт буде можливо не раніше, ніж за два тижні.

Водночас, за даними читачів, деякі посольства - зокрема, німецьке - проводили оформлення віз у біометричний паспорт.

У МЗС України визнали, що у виникненні проблеми винною є українська сторона. Hubs цитує начальника управління зв'язків зі ЗМІ міністерства Олену Ващенко, яка стверджує, що зразки нових документів направили в консульства та посольства для ознайомлення лише в електронному вигляді. Вона стверджує, що у паперовому вигляді документи не отримав ще сам МЗС.

"Зразки нових паспортних біометричних документів, будуть надані дипломатичним представництвам і консульствам, акредитованим в Україні, після їх отримання від ДП "Поліграфічний комбінат "Україна", - відповіла Ващенко на запит Hubs.

Варто відзначити, що голова МЗС Павло Клімкін ще в грудні 2014 року стверджував, що міністерство отримало зразки бланків. Щоправда, тоді не уточнювалося, чи достатня кількість зразків надано виробником.

Як відомо, Україна від 12 січня розпочала оформлення біометричних паспортів громадянина для виїзду за кордон.

ОНОВЛЕНО:

По обіді МЗС повідомив, що 2 лютого отримав від поліграфкомбінату та передав у посольства повний пакет зразків паспортів. "Від сьогодні жодних проблем  з проставленням віз з біометричні паспорти не повинно бути" - запевнив речник МЗС Євген Перебийніс.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.