Росія має звільнити Савченко, інакше вона просто помре - президент ПАРЄ

Четвер, 5 лютого 2015, 12:51

Росія має звільнити українську льотчицю і народного депутата Надію Савченко, як того вимагає резолюція Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ).

Про це заявила президент ПАРЄ Анн Брассер в інтерв’ю Deutsche Welle.

"Те, що відбувається з Надією Савченко, жахливо з багатьох точок зору. Вона є депутаткою Верховної Ради України, членом ПАРЄ, проте найголовніше, що це - людина, яка вмирає у слідчому ізоляторі країни-члена Ради Європи. Я гадаю, що росіяни повинні її звільнити і відпустити до України. Бо інакше вона просто помре", - сказала Брассер.

За словами Брассер, ПАРЄ перегляне санкції щодо РФ навесні, якщо Росія не виконуватиме рішень резолюції.

"У резолюції дуже чітко сформульовані ті пункти, за якими Росія повинна досягти прогресу. Це рішення ухвалене більшістю депутатів ПАРЄ, і його треба поважати, навіть якщо ви з ним не згодні, бо це і є демократія. Безперечно, ви можете висловлювати свої почуття з цього приводу. Але якщо країна є членом Ради Європи, то її політики повинні поважати результати голосування більшості в асамблеї", - додала вона.

Президент ПАРЄ додала, що відсутність російської делегації у Страсбурзі не означатиме автоматичного продовження санкцій.

"В резолюції не йдеться про присутність чи відсутність російської делегації на сесії. У ній містяться положення про ті результати, яких має досягти Росія. Саме це і розглядатиме асамблея у квітні. Нагадаю, що ПАРЄ не ухвалила рішення виключити делегацію РФ зі складу асамблеї, тому її повноваження були підтверджені. Тобто російські депутати залишаються членами ПАРЄ і можуть продовжувати діалог", - сказала вона.

Брассер уточнила, що за відсутності росіян на сесії, асамблея не проводитиме полемічних дебатів. "Однак я сподіваюсь, що делегація РФ все-таки прибуде на сесію, оскільки вона має на це право", - додала вона.

Як повідомляла "Європейська правда", ПАРЄ під час зимової сесії схвалила дві резолюції, в яких йдеться про необхідність звільнення Надії Савченко, а також наклала політичні санкції на Росію.

У відповідь делегація РФ заявила, що припиняє будь-які контакти з асамблеєю.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: