Могеріні: ЄС виступає за демократичну і відкриту Росію

Середа, 11 березня 2015, 16:39

ЄС виступає за демократичну і відкриту Росію, підсилення демократичних свобод є частиною угоди про партнерство між ЄС і Росією.

Про це сказала високий представник ЄС із зовнішньої та безпекової політики Федеріка Могеріні під час дебатів у Європарламенті, присвячених обговоренню вбивства опозиціонера Бориса Нємцова і стану демократії в Росії.

"Ми поділяємо прагнення відкритої і демократичної Росії. Посилення свобод і підтримка демократичних об’єднань, більш того, передбачені першою частиною угоди про співпрацю і партнерство між ЄС і Росією", - сказала вона.

"Наразі опозиційні партії борються за виживання, демократичні свободи перебувають під значним тиском. А протести незгодних, як було у випадку Болотної площі, призвели до судових процесів", - зазначила очільниця європейської демократії.

За її словами, ЄС підтримує демократичні організації Росії і вкотре закликає владу РФ дозволити опозиційним партіям і медіа відігравати свою роль в політичному і суспільному житті країни.

Вона нагадала, що Борис Нємцов боровся за ту Росію, якою її прагнуть бачити і в Євросоюзі.

"Він збирав докази військової участі РФ у війні в Україні", - зазначила Могеріні.

За її словами, це вбивство змушує згадати про інші політичні вбивства в Російській Федерації.

"Між ними небагато спільного, їх об’єднує те, що вони стали ворогами режиму, легітимними цілями", – наголосила вона.

Могеріні закликала Росію провести прозоре і повне розслідування вбивства Бориса Нємцова і не сприяти зростанню атмосфери нетолерантності і ненависті.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: