ЄС каже про сумнів у конкурсі на антикорупційного прокурора. Через брехню Порошенка і Шокіна?

Понеділок, 21 вересня 2015, 15:51

Представництво Європейської комісії оприлюднило заяву посла Томбінського про проблеми у формуванні конкурсної комісії для призначення антикорупційного прокурора.

Текст заяви поширений на Фейсбук-сторінці представництва.

Джерела "Європейської правди" стверджують, що перед тим на офіційному заході в адміністрації президента від найвищих посадовців пролунала викривлена позиція ЄК.

У своїй заяві Томбінський зазначив, що в суспільстві є недовіра до членів комісії від ГПУ.

"Експертна спільнота та представники громадянського суспільства висловили обгрунтовані занепокоєння  (valid concerns) щодо призначення членів комісії, зроблених Генпрокуратурою", - заявив Томбінський, заявивши, що є "нагальна потреба забезпечити" повну довіру суспільства" до цього органу.

Джерела "Європейської правди" переконані, що причиною реакції представництва ЄС стали неправдиві висловлювання президента Порошенко та генпрокурора Шокіна, які пролунали в п’ятницю, 18 вересня, під час засідання Нацради реформ.

У відповідь на коментарі учасників засідання про сумнівний склад четвірки від ГПУ слово взяв президент.

Порошенко посилався на переговори генерального прокурора Віктора Шокіна та посла ЄС Яна Томбінського – мовляв, Томбінській не має зауважень чи застережень щодо четвірки. Виходячи з цього, президент заявив, що перепон проведенню конкурсу не існує.

Водночас, справжня позиція ЄС повністю протилежна до тієї, яку оголосив президент. Але оскільки європейський посол не був присутнім на засіданні, він не мав змоги заперечити президенту. 

Як повідомляла "Європейська правда", критика суспільства стосується саме четвірки від Генпрокурора – до неї увійшли прокурори, щодо яких є лунали підозри в незаконному збагаченні. Однак окрім цього лунали звинувачення у тому, що президент матиме повний контроль над рішенням комісії (контролюючи 7 з 11 її членів) і конкурс перетвориться на формальність.

Відстність антикорупційної прокуратури заважає запустити роботу Національного антикорупційного бюро і створює одну з ключових перепон для впровадження безвізового режиму з ЄС.

Наразі невідомо, хто насправді був першоджерелом неправдивої інформації - Шокін чи сам Порошенко.

Оновлено:

Згодом з'ясувалося, що Петро Порошенко на Нацраді реформ  намагався завалити також закон про держслужбу, підтриманий ЄС.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.