У Чехії набирає сили проросійська парамілітарна організація - ЗМІ

Фото
Вівторок, 24 листопада 2015, 12:32

Відносно нещодавно у Чехії виникла проросійська парамілітарна організація, до якої увійшли ветерани чеської армії.

Як пише видання iDNES, головною метою члени організації проголосили "повернення власної країни".

Історія об’єднання розпочалася з появи групи в соцмережі Facebook у січні 2015 року, яка об’єднала ветеранів чеської армії. Наразі учасниками групи зареєстровано понад 6 тис. користувачів.

Група, яку очолює полковник, колишній військовий лікар і командир польового госпіталю в Афганістані Марк Обртел, називає своїм головним ворогом "агресивний блок НАТО", який представники "офіцерів у засідці" називають просто "злочинною організацією".

Загальна ідея об’єднання "Чехословацькі ветерани" полягає у тому, щоб "однозначно відкидати будь-яку участь в бойових діях, які є агресією з боку НАТО (...) і використовуючи свої цивільні і військові навички і знання, створити до визначеного часу сильну громадську організацію, добре натреновану для реалізації наших патріотичних цілей".

Як саме може виглядати використання "військових навичок" для сприяння досягненню цілей групи у своїх програмних документах  група не уточнює. Але войовнича риторика проходить головним мотивом в кожній заяві групи.

"Ми проти війни! Наші вороги – це не російські солдати, а наші політики!", – зазначається на сайті організації.

Меморандум організації абсолютно і повністю пронизаний антизахідною риторикою. Так, "ветерани" заявляють, що "ми (тобто чехи і словаки) знаходимося в харчовій та енергетичній залежності. Приватизовані природні джерела, пенсії і здоров'я громадян. Наша країна (Чехословаччина) протиправно розділена, розкрадена, люди поневолені і принижені. Національні інфраструктури передаються західним корпораціям. Фактично це геноцид свого народу. У суспільстві панує деструктивний хаос і відчай".

Відзначимо також, що "Чехословацькі ветерани" підтримують проросійську та антимігрантську риторику  нинішнього президента Чехії Мілоша Земана.

В прес-службі президента Чехії досить стримано коментують активність "ветеранів" і зазначають, що "кожен має право на висловлення власної думки".

Поява такої проросійської парамілітарної організації вже викликала занепокоєння у колі військових. Представники військових кіл вказують, що поява такої організації та залучення до неї молоді може призвести до дестабілізації ситуації всередині країни.

"Поки що "ветерани" тренуються в основному в лісах (охороняти кордони від біженців та мігрантів), але ніхто не може гарантувати, що молодь, яка буде добре озброєна і натренована не захоче найближчим часом взяти ініціативу з "повернення власної держави" в свої руки", – зазначив Людовік Цимбурек, радник начальника Генерального штабу чеських збройних сил. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: