Люстрація всього суддівського корпусу неможлива - спецпредставник генсека Ради Європи

Понеділок, 9 листопада 2015, 10:56

Повна заміна особового складу суддівського корпусу в Україні неможлива. Існує тільки можливість реорганізації, яка включатиме звільнення суддів за конкретними критеріями і на базі індивідуальної оцінки.

Про це заявив спецпредставник генсека Ради Європи по Україні Крістос Джакомопулос в інтерв’ю "Європейській правді".

"Не може бути такого процесу, як люстрація суддівського корпусу. Венеціанська комісія чітко визначила, що це навіть не ставиться під питання. Може мати місце процес індивідуального оцінювання ефективності суддів, за якого буде можливо застосувати санкції проти окремих суддів, але буде дотриманий принцип незалежності судової системи", - сказав Джакомопулос.

Водночас, за його словами, певні загальні зміни можуть відбутися у найвищій суддівській ланці. Проект змін до Конституції, затверджений Конституційною комісією наприкінці жовтня, не гарантує збереження всіх спеціалізованих вищих судів, тобто можлива реорганізація касаційної системи.

"Як при цьому відбуватиметься заміна суддів – чи будуть вони звільнені, зокрема, на пенсію, чи будуть дисциплінарні звільнення, – це питання, яке Київ ще має вирішити. Але за будь-якого розвитку це не може мати форми люстрації суддів", - підкреслив він.

Джакомопулос додав, що існує можливість реорганізації, яка включатиме звільнення суддів за конкретними критеріями і на базі індивідуальної оцінки, але це точно не є люстрацією.

"І тут, до слова, є суттєва відмінність від поліції, де припустима повна заміна особового складу. В суддівській системі неможливо діяти так само, як створили поліцію. Судді не є працівниками жодного міністерства. Вони користуються і мають користуватися особливими гарантіями.  Зрештою, завданням суддів не є виконання наказів або контроль за виконанням наказів. Тому співробітників правоохоронних органів можна звільнити за невиконання наказів, а суддів – ні", - сказав він.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.