ЄС занепокоєний рішенням Польщі обмежити повноваження Конституційного суду

Четвер, 24 грудня 2015, 09:08

Європейський Союз попередив керівництво Польщі про необхідність уникнути загрози верховенству права після прийняття польським парламентом рішення про обмеження повноважень Конституційного суду.

Про це повідомляє AFP.

За даними видання, Єврокомісія направила лист до польського МЗС і Мін'юсту, в якому заявила, що реформи не повинні бути "прийняті або набути чинності" доти, доки всі питання про їх наслідки "не будуть повністю і належним чином оцінені".

У документі йдеться, що Єврокомісія "надає велике значення запобіганню виникнення ситуації, коли верховенство закону в країні, яка є членом ЄС, може бути поставлено під сумнів".

Раніше дії польської влади вже отримали негативну оцінку в Європарламенті. Зокрема, президент ЄП Мартін Шульц заявив, що події в Польщі мають "характер державного перевороту".

Як повідомлялося, у Польщі парламент прийняв закон, що змінює функціонування Конституційного суду, і це викликає побоювання з приводу авторитаризму правлячої партії "Право і справедливість".

Відтепер для прийняття будь-якого рішення КС необхідно дві третини голосів серед 15 конституційних суддів, а не простою більшістю голосів, як було раніше.

19 грудня тисячі поляків вийшли на вулиці більше десятка польських міст для того, щоб виступити проти дій нової влади.

Зокрема, мітингувальники висловлювали незгоду зі скандальним зміщенням з посад суддів Конституційного суду, призначеного попереднім складом парламенту перед закінченням його каденції.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.