Експорт українських товарів до ЄС за багатьма квотами не перевищує 10%

П'ятниця, 15 січня 2016, 09:44

У 2015 році рівень вибірки річних квот на поставки до ЄС за багатьма позиціями або залишився нульовим, або не перевищував 10%.

Про це йдеться у статті "Невичерпні–2015. Як українські експортери використовували європейські квоти" на сайті ЄвроПравди.

У Міністерстві аграрної політики і продовольства наголошують, що за багатьма позиціями невеликий обсяг квот просто не цікавив експортерів.

"Часто квоти були не затребувані у зв'язку з тим, що великих експортерів не цікавить їх отримання – маленький обсяг цих квот не вартий клопотів з їх отриманням. І це ще один пункт, яким ми будемо аргументувати в Брюсселі необхідність підвищення квот", – пояснює заступник голови Мінагро Владислава Рутицька.

Новою проблемою 2015 року стала дія експортного мита, що негативно впливає на собівартість продукції з високою часткою імпортної складової. З продуктів, що підпадають під дію квот, постраждав експорт сигарет і цигарок: заявки на експорт за цією квотою були нульовими.

Це пов'язано з тим, що мультинаціональні тютюнові компанії перенесли з України виробництво сигарет, що поставляються до третіх країн.

Минулого року Україна повністю вичерпала річні квоти на поставки до ЄС кукурудзи (400 тис. тонн), оброблених томатів (10 тис. тонн), виноградного та яблучного соків (10 тис. тонн), меду (5 тис. тонн).

Також була вичерпана річна квота на експорт пшениці (950 тис. тонн).  Втім, щодо останньої обсяг квоти не мав особливого значення – ЄС тимчасово обнулив діюче мито.

Це найпопулярніші статті нашого експорту до ЄС. Характерний епізод – річні квоти на експорт меду були вичерпані за день після прийому заявок.

Щодо вищезазначених товарних позицій українські чиновники неодноразово заявляли про необхідність збільшення квот. Старт режиму вільної торгівлі дає право розпочати такі консультації.

Крім того, у 2015 році Україна почала експорт товарів, квоти за якими у 2014 році використовували дуже мало. Наприклад, якщо у 2014 році експорт цукру трохи перевищив 20% від річної квоти (20,07 тис. тонн), то минулого року ця квота була майже повністю – на 98,9% – вичерпана.

Або ж овес (квота – 4 тис. тонн): у 2015 році квота на нього була вичерпана повністю, тоді як в 2014 році відсоток її використання становив лише 1,6%.

Трохи менший прогрес щодо курятини (26 тис. тонн): якщо в 2014 році відсоток вибірки становив 47,5%, то за рік – майже 70%. Аналогічним чином у 2014 році квота на солод (7 тис. тонн) була вичерпана на 28,5%, а рік потому – майже на 73%.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.