Франція і Німеччина виступили за обмеження використання готівки в ЄС

Середа, 10 лютого 2016, 09:50

Міністри економіки і фінансів Франції та Німеччини заявили про готовність співпрацювати задля встановлення єдиного ліміту на операції з готівкою в ЄС.

Про це міністри заявили після зустрічі в Парижі, йдеться в повідомленні агентства dpa.

"Ми намагаємося встановити верхню межу для операцій з готівкою в Європі. В той же час не йдеться про встановлення верхньої межі для кількості готівки, якою може володіти людина", - сказав міністр фінансів Німеччини Вольфганг Шойбле.

Міністри зазначили, що обмеження потоків готівки є важливим інструментом для боротьби з незаконною діяльністю, оскільки дозволяє відслідковувати великі угоди.

Поки у Німеччині і Франції різні погляди на верхню межу операцій з готівкою. Зокрема, німецький уряд розглядає обмеження у 5 тисяч євро, а Франція в 2015 році встановила ліміт у 1 тисячу євро.

У спільній заяві міністри також відзначили, що підтримують зусилля з забезпечення більшої прозорості національних банківських систем, і висловили підтримку планам Брюсселя перекрити джерела фінансування тероризму та припинити незаконний оборот культурних цінностей.

Як зазначається, готівка відіграє більш роль у Німеччині, ніж в інших державах ЄС, що пов’язано з негативним досвідом гіперінфляції у 1920-х роках.

За даними Центрального банку Німеччини, 79 відсотків всіх операцій, здійснюваних в країні в 2014 році, були вчинені готівкою.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.