ЄС наголошує, що Україна виконала не всі зобовʼязання для скасування віз - депутат

Четвер, 25 лютого 2016, 08:05

Євросоюз не вважає, що Україна виконала всі законодавчі зобов'язання в рамках переходу до скасування віз.

Про це повідомив народний депутат Сергій Лещенко на своїй сторінці у Facebook після зустрічі з високопосадовими представниками дипломатичного відомства ЄС в Брюсселі.

За його словами, у ЄС наголошують на тому, що Україна виконала три з п'яти вимог для переходу до ухвалення відповідного рішення.

Таким чином, ЄС "зараховує" ухвалення поправок до трьох законів минулого тижня. Також в ЄС не "зараховують" закон про декларування, за яким кримінальна відповідальність запроваджується лише з 2017 року. Окрім того, "ЄС чекає на формування Національного агентства запобігання корупції".

Лещенко відзначає, що для скасування віз для українців влітку 2016 року, Україна має найближчими тижнями "поправити закон про декларування, повернувши кримінальну відповідальність за брехню в деклараціях вже цього року, а також дообрати трьох членів НАЗК".

Якщо ці спірні питання не будуть вирішені найближчими тижнями, то "українське питання" буде вилучено з українсько-грузинського пакету по скасуванню віз. Це загрожує Україні тим, що вона може потрапити в пакет до Туреччини, а це загальмує процес скасування віз на багато місяців. 

Раніше повідомлялося, що Кабмін створив Нацагентство з розшуку та повернення корупційних активів, що необхідно для запровадження безвізового режиму між Україною та ЄС.

Нагадаємо, 18 лютого Верховна рада ухвалила три закони: про прокуратуру, про Нацагенцію з повернення та управління незаконно виведеними активами та про спецконфіскацію і арешт майна. Всі три ЄС визнав такими, що повністю відповідають європейським вимогам.

Водночас, представництво ЄС в Україні публічно обурилося з приводу закону про електронні декларації, ухваленого Радою у вівторок - в ньому виявилися норми, які суперечать вимогам ЄС та порушують зобов'язання України.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.