У Раді Європи закликали РФ надати план виплат 1,9 млрд євро у справі ЮКОСа

П'ятниця, 11 березня 2016, 13:54

Комітет Міністрів Ради Європи закликав Росію представити комплексний план заходів щодо виплат компенсації за рішенням Європейського Суду з прав людини у справі ЮКОСу.

Про це йдеться у повідомленні Ради Європи.

Під час зустрічі у Страсбурзі 8-10 березня Комітет Міністрів обговорив хід виконання рішень ЄСПЛ, в тому числі по справі ВАТ "Нафтова компанія "ЮКОС". Рішення стосувалося порушень, які врешті-решт призвели до ліквідації компанії в 2007 році.

"Суд порахував, що справедлива компенсація (приблизно 1,87 млрд євро) за матеріальну шкоду повинна бути виплачена заявнику акціонерів або їх правонаступникам та їх спадкоємцям, і що держава-відповідач має у співпраці з Комітетом міністрів протягом шести місяців (тобто до 15 червня 2015 року) надати комплексний план заходів, включаючи обов'язкові терміни, щодо розподілу компенсації", - йдеться у повідомленні.

У Раді Європи відзначили, що на сьогоднішній день необхідний план не був представлений російською владою в Комітет Міністрів. Останньою інформацією, яку отримав Комітет Міністрів у справі ЮКОСа, було повідомлення від представника заявника 25 лютого 2016 року.

Комітет Міністрів ухвалив наступні рішення щодо виконання судового рішення (воно буде опубліковано в Комітеті міністрів сайті найближчим часом):

 "Знову закликаємо Російську Федерацію в повній мірі співпрацювати і продовжити діалог з Комітетом міністрів і секретаріатом з метою виконання цього рішення відповідно до статті 46 Конвенції", - йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, в липні 2014 року Європейський суд з прав людини у Страсбурзі присудив колишнім акціонерам компанії ЮКОС 1,86 млрд євро в якості компенсації за їхньою скаргою проти Росії, розглянутою ще 2011 року.

Міністерство юстиції РФ 29 жовтня 2014 року направило до ЄСПЛ мотивоване клопотання про передачу справи на розгляд Великої палати Європейського суду та перегляд раніше прийнятого нижчої інстанцією постанови ЄСПЛ у справі "ВАТ "НК "ЮКОС" проти Росії".

Проте ЄСПЛ відхилив скаргу Мін’юсту РФ у справі "ЮКОСа".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: