Суд Гааги скасував рішення про виплату $50 млрд акціонерам ЮКОСа

Середа, 20 квітня 2016, 11:04

Суд Гааги визнав, що Росія не має виплачувати $50 млрд колишнім акціонерам компанії ЮКОС.

Про це повідомляє голландське видання NU.nl.

"Наша скарга на рішення арбітражу в Гаазі про виплату $50 млрд повністю задоволена", - сказав у суді представник РФ, якого цитує Интерфакс.

За його словами, апеляційний суд встановив, що в компетенцію арбітражу не входив розгляд позовів подібного роду.

"Сьогоднішнє рішення веде до скасування вимоги про виплату Росією багатомільярдних компенсацій", - повідомив він.

Раніше Росія подала в гаазький суд три клопотання за кількістю позивачів, які домагаються компенсації. Це кіпрський офшор Hulley Enterprises Limited, також зареєстрована на Кіпрі компанія Veteran Petroleum та офшор з острова Мен Yukos Universal Limited. Всі вони пов'язані з Group Menatep Limited і контролювали близько 70,5% ЮКОСа.

Позов колишніх акціонерів ЮКОСа третейський суд в Гаазі задовольнив в липні 2014 року. Тоді Росію зобов'язали виплатити позивачам 50 мільярдів доларів.

Незважаючи на те, що Москва оскаржила це рішення, екс-акціонери компанії звернулися в суди ряду країн з вимогою про арешт майна. У червні влада Франції і Бельгії наклала арешт на ряд активів, які вважали російськими. Серед іншого були заморожені кошти на банківських рахунках представництва МІА "Росія сьогодні" у Франції.

Кілька днів тому суд великої інстанції Парижа визнав незаконним заморожування рахунків. У січні Апеляційний суд Стокгольма скасував постанову шведського арбітражу про стягнення двох мільйонів доларів на користь іспанських фондових компаній, які були власниками американських депозитарних розписок на акції ЮКОСа.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.