Польські депутати написали лист-відповідь щодо історичного примирення

Понеділок, 20 червня 2016, 14:31

Польські депутати написали лист-відповідь щодо історичного примирення між Україною та Польщею.

Про це повідомив на прес-конференції співголова польсько-української парламентської групи, депутат польського Сейму Міхал Дворчик, передає УНІАН.

"Ми написали цей лист як друзі України і українців, ми написали його з повагою до тих, хто написав нам перший лист. Ми хотіли б порозумітися з цього питання", - сказав Дворчик.

Він повідомив, що незабаром в парламенті Польщі буде підготовлений документ, який "засвідчить факт вбивства людей, які відбувалися під час Другої світової війни, а також у воєводстві Другій Речі Посполитої".

"Цей документ не направлений проти України та українців, як це дехто намагається представити", - сказав він.

За словами Дворчика, поляки хочуть віддати шану жертвам, убитих того часу. "Кожен українець, кожен поляк, кожна особа, незалежно від національності, має бути вшанована встановленням пам’ятного хреста на місті вбивства", - сказав він.

Дворчик також висловив занепокоєння польських депутатів і політиків тим, що наступні покоління українців не будуть розуміти, які претензії мають поляки щодо цих подій і який у них історичний погляд на цю ситуацію.

Крім того, Дворчик зазначив, що занепокоєння поляків викликає те, що в Україні вшановуються особи, які мають "неоднозначну історію під час Другої світової війни".
"Ми хотіли б поділитися з вами своїми занепокоєннями, нам потрібен щирий діалог, а не з’ясування відносин", - сказав він.

За словами Дворчика, у Польщі не вшановують людей, на руках яких кров вбитих цивільних людей. "Нам необхідно розв’язати такі історичні проблеми", - додав він.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що видатні українські громадські та політичні діячі звернулися до польського суспільства з листом покаяння та прощення.

Під листом свій підпис поставили: президенти України Леонід Кравчук і Віктор Ющенко, патріарх Української православної церкви Київського патріархату Філарет, верховний архієпископ Української греко-католицької церкви Святослав Шевчук, видатні політики, письменники, діячі культури: В'ячеслав Брюховецький, Іван Васюник, Іван Дзюба, Данило Лубківський, Дмитро Павличко, Володимир Панченко, Мирослав Попович, Вадим Скуратівський, Ігор Юхновський.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: