В'єтнам розмістив нові ракетні установки у Південно-Китайському морі

Середа, 10 серпня 2016, 15:42

В'єтнам непомітно зміцнив оборонні укріплення кількох своїх островів у спірному Південно-Китайському морі, розмістивши на них нові мобільні ракетні установки.

Як повідомляє Reuters, нові ракетні установки здатні вражати злітно-посадкові смуги Китаю і військові об'єкти на важливому торговому маршруті, що пролягає морем.

Як відзначає агенція, за інформацією західних дипломатів і  військових розвідка вказує на те, що Ханой перемістив пускові установки з материкової частини В'єтнаму на п'ять своїх базах на островах Спратлі.

"Пускові установки приховані від повітряного спостереження і вони ще не мають повного боєкомплекту, проте можуть бути доведені до боєготовності протягом двох або трьох днів", – цитує видання власні джерела.

Втім, у МЗС Вʼєтнаму заявили, що "інформація про розміщення установок є неточною" і відмовилися від подальших коментарів.

Заступник міністра оборони, генерал-лейтенант Нгуєн Чи Вінь, сказав у коментарі агентству заявив, що Ханой не має таких установок або готового до бою озброєння на островах Спратлі, проте зберігає за собою право розміщати там будь-яке озброєння.

Відзначимо, що подібні кроки Вʼєтнаму є відповіддю на нарощування війського потенціалу у Південно-Китайському морі, яке останнім проводить Китай у своїй боротьбі за острови архіпелагу Спратлі.

У В'єтнамі побоюються, що будівництво КНР злітно-посадкових смуг, радарів та інших військових об'єктів на цих островах загрожує безпеці південної частини країни.

Військові аналітики вказують, що розміщення нових ракетних установок В’єтнамом стало найбільшим стратегічними оборонним ходом країни у Південно-Китайському морі за останні десятиліття.

Раніше повідомлялося, що Гаазький суд відкинув історичне право КНР на частину Південно-Китайського моря.

Як відомо, Китай  вже кілька десятиліть сперечається з деякими країнами регіону з приводу територіальної приналежності низки островів у Південно-Китайському морі, на шельфі яких були виявлені значні запаси вуглеводнів.

Йдеться, в першу чергу про архіпелаг Сиша (Парасельські острови), островах Наньша (Спратлі) і Хуанянь (риф Скарборо).

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: