Польські ЗМІ опублікували скандальне листування керівництва Конституційного суду

П'ятниця, 26 серпня 2016, 11:23

Польські ЗМІ опублікували листування суддів Конституційного суду, де обговорюється стратегія блокування законів, ухвалених новою парламентською більшістю.

Портал tvp.info опублікував листування голови Конституційного суду Анджея Жеплинского, його заступника Станіслава Бернатема і судді Марка Зубека.

У виданні зазначають, що листування потрапило до них випадково через помилку судді Конституційного суду Марка Зубека – воно було прикріплене до іншого листа для масової розсилки. Згідно з цим листуванням, в ньому також брали участь ще дев'ять з 15 суддів, які було обрані до зміни влади в країні.

Як резюмує видання, мета листування – формування тактики прийняття постанов, що блокуватимуть "нові суперечливі закони". Зокрема, судді планували прискорити свою роботу з метою випуску якомога більшої кількості постанов до 19 грудня – закінчення строку повноважень Жеплинского.

Для цього судді домовилися підготувати подання про неконституційність низки нещодавно прийнятих законів не пізніше середини вересня. Це дозволить ухвалити постанови ще за каденції нинішнього голови КС.

Також судді обговорювали зміну регламенту КС, що дає більше можливостей впливати на результат голосування про обрання нового голови суду. Як пише суддя Зубек, новий регламент дозволить вирішити "наші справи".

Нагадаємо, Конституційний суд зараз є останньою перепоною для повного контролю над країною правлячої партії "Право і Справедливість". Більшість його суддів було обрано ще за попереднього скликання Сейму.

Відповідно, КС може блокувати суперечливі закони, ухвалені новим парламентським скликанням, де "Право і Справедливість" має абсолютну більшість.

В "ПіС" таку ситуацію вважають неправильною і шукають можливості проведення ротації в КС. Проти таких планів різко виступають в Єврокомісії, звинувачуючи польську владу в наступі на демократію.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.