Парламенти Польщі, України та Литви ухвалять заяву щодо історичних подій

Вівторок, 18 жовтня 2016, 13:26

В четвер парламенти Литви, Польщі та України синхронно ухвалять заяву щодо історичних подій.

Про це сказав голова Верховної ради України Андрій Парубій, повідомляє УНІАН.

За його словами, йдеться про події, які відбулися "на наших землях з початку Другої світової війни"

"Власне, в цій заяві ми передбачаємо вказати, хто був винуватим цієї трагедії, яка сталася на наших землях - а винуватцями були Російська імперія, німецький нацизм, які розпочали Другу світову війну", - наголосив Парубій.

Як зауважив голова ВР, "для нас важливо, щоб напругу, яка виникла між Польщею та Україною влітку цього року, було знято, і щоб всі історичні інсинуації було відкинуто".

Він повідомив, що в середу також відбудеться одночасне засідання трьох комітетів парламентів України, Польщі та Литви.

"А в четвер я буду ініціювати винесення на український парламент відповідної заяви, яка відбудеться синхронно з прийняттям відповідної заяви і в парламенті Польщі, і в парламенті Литви, в якій буде спільно зазначено, хто був винуватцем трагедії на наших землях в середині минулого століття, і зазначено, що російський імперіалізм на сьогодні продовжує ту ж саму імперську політику, яку проводив у попередньому столітті", - зазначив Парубій.

Він додав, що "це буде досить унікальна річ, коли три парламенти одночасно дадуть не просто оцінку спільній історії, але й дадуть оцінку теперішнім діям російського імперіалізму".

Нагадаємо, 22 липня Сейм Польщі ухвалив постанову, якою визнав події, що розгорнулися на Волині у 1943-45 роках, "геноцидом, вчиненим українськими націоналістами проти мешканців ІІ Речі Посполитої". Також Сейм проголосив 11 липня національним днем пам’яті жертв цього "геноциду".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: