Відмова Нідерландів від ратифікації не зриває асоціацію з Україною

Вівторок, 25 жовтня 2016, 17:38

Відсутність компромісу в Нідерландах щодо ратифікації Угоди про асоціацію з Україною не призведе до переривання дії Угоди про асоціацію.

Про це свідчить аналіз базових договорів Європейського союзу, що наведений у публікації "Нідерланди готують остаточну відмову від асоціації. Що буде з українською Угодою?"

Зокрема, автор даної публікації зазначає, що Нідерланди ще до проведення референдуму по Україні юридично погодилися на "тимчасове застосування" Угоди про асоціацію з Україною.

"Рішення про тимчасове застосування було проголосоване Радою ЄС, підписане і опубліковане ще в вересні 2014 року. Для його схвалення був потрібен консенсус – а отже, уряд Нідерландів поставив під ним свій підпис", - йдеться в статті.

Право ЄС не дозволяє Нідерландам відкликати свій голос. Таким чином, навіть в разі юридично оформленого рішення про відмову Гааги від ратифікації Угода з Україною залишиться у юридичному стані "тимчасового виконання"

"У законодавстві ЄС немає жодних обмежень цього "тимчасового" періоду.

Він може діяти вічно – доки угоду не ратифікують, або доки рішення про "тимчасове застосування" не буде скасоване", - йдеться в публікації.

Також у статті наводяться пояснення, якою є процедура відмови ЄС від асоціації з Україною.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.