Суд ЄС визнав необґрунтованими санкції 2014-15 років проти Ротенберга

Середа, 30 листопада 2016, 12:06

Суд Європейського Союзу визнав необгрунтованими санкції проти російського бізнесмена Аркадія Ротенберга, які діяли з липня 2014 року по березень 2015 року, однак підтвердив санкції 2015-16 років.

Про це йдеться у рішенні Суду ЄС.

"Цим рішенням Суд ЄС анулює рішення Ради ЄС від 30 липня 2014 року щодо обмежувальних заходів у відповідь на дії, які підривають або загрожують територіальній цілісності, суверенітету і незалежності України у частині, що стосується Аркадія Ротенберга" - йдеться у рішенні.

Водночас санкції у вигляді замороження рахунків і заборони в’їзду в ЄС, які діяли з березня 2015 року по вересень 2016 року, були підтверджені, повідомляє "РИА Новости".

Суд пояснив, що Рада ЄС не змогла належним чином обґрунтувати необхідність включення Ротенберга в санкційний список в період з липня по березень 2015 року. Зокрема, на думку суду, згадки про близькість бізнесмена до російських політиків, що приймають рішення, недостатньо для накладення санкцій.

У березні 2015 року Рада ЄС змінила обґрунтування включення Ротенберга в санкційний список. У рішенні про продовження санкцій зазначається, що Ротенберг безпосередньо пов'язаний з будівництвом мосту в Крим, "сприяючи таким чином його інтеграції в Російську Федерацію, що ще більше підриває територіальну цілісність України", а також з освітнім проектом "Дітям Росії: адреса – Крим", який "підтримує політику російського уряду з інтеграції Криму в Росію". Ці аргументи Суд ЄС визнав обгрунтованими.

Нагадаємо, у вересні Суд Європейського Союзу визнав неправомірними санкції проти екс-президента Віктора Януковича, його сина Олександра та колишнього секретаря РНБО Андрія Клюєва на період 2014-2015 років, але правомірними на період 2015-2016 років.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.