Вибори президента Європарламенту: визначилися двоє фаворитів

інфографіка
Вівторок, 10 січня 2017, 09:53

Кандидати від двох найбільших груп Європарламенту Джанні Піттелла (група "Соціалістів і демократів") і Антоніо Таяні (Європейська Народна партія) є фаворитами у передвиборчій гонці за місце президента Європарламенту.

Про це свідчить прогноз VoteWatch Europe.

Автори дослідження порівняли думки кожного з 749 депутатів Європарламенту з висловлюваннями кандидатів з питань, які розглядалися в Європарламенті протягом поточного терміну – понад 4700 питань політики.

VoteWatch прогнозує, що розрив між кандидатами буде дуже невеликий. Відзначається, що Таяні виграє вибори, якщо кожен депутат Європарламенту братиме участь і голосуватиме згідно зі своєю політичною позицією, висловленою у парламенті протягом останніх 2,5 років.

Таяні та Пітелла мають впевнено вийти у другий раунд, набравши близько 200 голосів кожен.

 

У другому раунді Піттелла може отримати повну підтримку лівих партій (GUE-NGL, "Зелені" та S&D), а також приблизно дві третини членів ALDE. Але це не забезпечить йому перемогу.

Таяні може здобути перемогу на виборах завдяки підтримці більшості депутатів-євроскептиків (EFDD і ENF), а також деяких скандинавських і німецьких членів ALDE.

 

Європейський парламент має обрати свого президента 17 січня після рішення чинного президента Мартіна Шульца залишити свою посаду на користь кар'єри в німецькій політиці.

Голосування буде таємним. На відміну від попередніх випадків між ЄНП та S&D немає згоди, щоб підтримати єдиного кандидата. Загалом на посаду претендують вісім кандидатів, які представляють всі політичні групи.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.