Ексгумація останків Олеся була вимушеним кроком – дипломат

Четвер, 5 січня 2017, 13:58

Тимчасовий повірений України в Чехії Зіновій Гошовський стверджує, що ексгумація останків українського поета та письменника Олександра Олеся була вимушеною, бо його труна на Ольшанському кладовищі в Празі прогнила.

Про це він в ефірі телеканалу "Еспресо", повідомляє УНІАН.

За словами дипломата, ексгумація останків українського поета та письменника була вимушеною. Гошовський відзначив, що на цьому наполягає і директор управління празьких цвинтарів.

"Оскільки похований був Олександр Олесь у 1944 році, дружина в 1948 році, прогнили повністю домовини й останки провалилися одна на одну", – заявив Гошовський.

Тимчасовий повірений, втім додав, що необхідність ексгумації була встановлення після того, як було відкрито могилу Олеся.

"Тому останки мусили підняти наверх і їх перемістили. У них є спеціальний депозитарій", – сказав Гошовський.

За його словами, він разом із директором управління цвинтарями відвідав депозитарій та побачив останки й навіть сфотографував їх.

Гошовський також повідомив, що жодних порушень у діях Романа Михайлишина, який хотів на місці Олеся поховати свого батька Володимира, не було.

"Щоби не дати йому все-таки поховати батька свого, Володимира Михайлишина, над тілами, як він очевидно планував, над останками Олександра Олеся і його дружини, домовились із директором кладовищ про те, що ці останки будуть збережені в депозитарії", – сказав Гошовський.

При цьому дипломат сказав, що на зв’язок із Романом Михайлишиним вийти не вдалося. Як сказав Гошовський, Володимир Михайлишин за наявною інформацією не залишав заповіту щодо його поховання.

Нагадаємо, що останки відомого українського письменника Олександра Олеся, який похований в Чехії, примусово ексгумовані.

Пізніше в МЗС України заявили, що останки відомого українського письменника Олександра Олеся та його дружини, будуть належно перепоховані. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: