ЄС: Росія несе пряму відповідальність за вирішення кризи на Донбасі

Вівторок, 14 лютого 2017, 18:11

Росія несе пряму відповідальність за вирішення кризи на сході України.

Про це на слуханнях у Європарламенті заявив представник головування Мальти в Раді ЄС Іан Борг.

"Через два роки ми бачимо те, що Мінські угоди досі не виконуються повною мірою. Ми спостерігаємо велику кількість порушень режиму припинення вогню, використання важкого озброєння, в тому числі артилерії і танків, обмеження діяльності моніторингової місії ОБСЄ" - заявив він.

 "Росія несе пряму відповідальність за вирішення кризи. Ми будемо продовжувати закликати Росію використати свій відчутний вплив на сепаратистів, яких вона підтримує, щоб привести їх до виконання Мінських угод" - наголосив представник головування Мальти.

За словами Борга, ЄС і далі глибоко стурбований через "присутність російського військового обладнання і персоналу в утримуваних сепаратистами на Донбасі".

Він нагадав, що 3 лютого високий представник ЄС Федеріка Могеріні провела телефонну розмову з главою МЗС РФ Сергієм Лавровим, в якій наголосила на необхідності забезпечити повне припинення вогню, щоб відкрити шлях до виконання інших положень Мінських угод.

Україна також була ключовим питанням в розмовах Могеріні з представниками нової адміністрації США, зазначив Борг. За його словами, очільниця європейської дипломатії використала цю можливість, щоб донести до Вашингтона єдину європейську позицію щодо санкцій.

"Ми бачимо санкції не як ціль, а як інструмент. Коли Мінські угоди будуть виконані, відповідні санкції знімуть" - сказав він, додавши, що це також означає, що поки угоди не виконані, санкції лишаються.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.