Могеріні висловила співчуття у зв'язку зі смертю Чуркіна: РФ втратила видатного дипломата

Вівторок, 21 лютого 2017, 10:39

Верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Федеріка Могеріні направила телеграму співчуття у зв'язку зі смертю постпреда РФ при ООН Віталія Чуркіна на ім'я міністра закордонних справ Російської Федерації Сергія Лаврова.

Про це йдеться у повідомленні на сайті Європейської служби зовнішньополітичної діяльності.

"Росія втратила одного зі своїх видатних дипломатів. В різних ситуаціях я особисто оцінила його величезний досвід і його відкритість. Я хотіла би висловити мої щирі співчуття його родині та Міністерству закордонних справ Росії у зв’язку з його передчасною смертю", - йдеться у повідомленні.

У заяві Могеріні відзначається, що Чуркін грав провідну роль в Раді Безпеки ООН протягом більше 10 років.

"Він був важливим партнером для Європейського Союзу в багатьох питаннях, які представляють основний інтерес для Союзу в Організації Об'єднаних Націй, в тому числі з питань, у яких ЄС і РФ не завжди могли дійти згоди", - зазначається у заяві.

Могеріні також наголосила на його важливій ролі у переговорах, які призвели до прийняття резолюції Ради Безпеки ООН 2240, яка уповноважила проведення операції "Софія" - військово-морської операції ЄС в Середземному морі.

Нагадаємо, Віталій Чуркін помер 20 лютого у Нью-Йорку за день до свого 65-річчя.

За час роботи в Радбезі ООН Віталій Чуркін став одним із символів російської брехні щодо подій в Україні.

Під час анексії Криму на засіданнях Радбезу ООН він подавав неправдиві відомості щодо подій на півострові. Зокрема, говорив про те, що Росія в Криму діє в рамках підписаного з Україною угоди про базування Чорноморського флоту.

Пізніше, коли під час штурму українського фотограмметричного центру вбили українського прапорщика, заявляв, що російських солдатів навіть поруч не було. 

У липні 2015 року на засіданні Радбезу ООН Віталій Чуркін накинувся на голову МЗС України Павла Клімкіна, фактично звинувативши нашу державу у трагедії з малайзійським Боїнгом.

В той самий час саме Росія наклала вето на резолюцію щодо створення міжнародного трибуналу для розслідування авіакатастрофи МН17.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.