В МЗС нагадали, що безвіз з ЄС дає українцям не лише права, але й обов'язки

П'ятниця, 10 березня 2017, 15:59

Заступник міністра закордонних справ Сергій Кислиця нагадав громадянам України, що безвізовий режим з ЄС – це не лише права, але й обовʼязки, які варто виконувати, аби не ставити під загрозу дію безвізу.

Про це він розповів в ефірі телеканалу "112 Україна".

"…Отримання безвізового режиму з ЄС для поїздок у туристичних, приватних цілях – це не тільки право, а ще й певні обов'язки", – відзначив дипломат.

"Тому я хочу закликати всіх громадян України, які бажають скористатися правом безвізової поїздки до Європи: поважайте європейські закони і правила, насолоджуйтеся відвідуванням Європи і вчасно повертайтеся в Україну, не порушуючи законодавство країн ЄС", – додав Кислиця.

"Не ставтеся егоїстично до майбутнього безвізового режиму. Порушуючи умови перебування в ЄС без візи, ви потенційно відбираєте право у тих громадян України, які законослухняно відвідують ЄС", – наголосив заступник міністра.

Кислиця нагадав, що однією з причин зволікання із запровадженням безвізового режиму було вироблення механізму призупинення.

Він також відзначив: попри те, що наразі немає "підстав вважати, що значна кількість громадян України порушуватимуть безвізовий режим", є прецеденти, наприклад, як у випадку з Ізраїлем, де "безвізовий режим з Ізраїлем, на жаль, експлуатується незаконослухняними громадянами України".

"Це призводить до того, що громадяни, які щиро відвідують Ізраїль як туристи, затримуються на кордоні і їх повертають в Україну.

Тому я звертаюся до громадян України: не будьте егоїстичними, коли користуєтеся правами безвізового режиму з Ізраїлем, іншими країнами і, сподіваюся, який влітку надасть Європейський Союз", – резюмував Кислиця.

Раніше повідомлялося, комітет Європарламенту з громадянських свобод, юстиції та внутрішніх справ (LIBE) остаточно затвердив проект законодавчої резолюції про внесення України до переліку третіх країн, громадянам яких скасовуються візові вимоги.

Після остаточного затвердження комітетом ЄП пропозиція щодо візової лібералізації направляється до Європейського парламенту для голосування, що, як очікується, відбудеться 5 квітня.

Потім документ буде поданий на ухвалення Радою ЄС. Там обіцяють, що українські громадяни зможуть подорожувати до країн Євросоюзу без віз у червні 2017 року.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: