Польща не фінансуватиме українську громаду для відзначення 70-річчя операції "Вісла"

Четвер, 2 березня 2017, 16:17

Міністерство внутрішніх справ і адміністрації Польщі, що займається розподілом державних дотацій для національних меншин, цього року відмовило всім організаціям, які хотіли влаштувати урочистості з нагоди 70-річчя операції "Вісла".

Про це пише Prostir.

Видання відзначає, що вшанувати пам’ять депортації хотіли три організації: Об’єднання українців у Польщі, Товариство розвитку Музею лемківської культури в Зиндрановій і Стоваришіня лемків з Лігниці.

"За словами Петра Тими, голови Об’єднання українців у Польщі, у грудні минулого року всі три організації отримали відмову", – відзначає Prostir.

Тима також наголосив, що "жодна з організацій …  не отримала грошей. Без жодного слова пояснення".

Відтак, об’єднання українців у Польщі, щоб відсвяткувати цей ювілей, організувало Почесний комітет, до якого увійшли відомі в Польщі публічні особи, зокрема, Данута Куронь, Кристина Захватович, Адам Боднар, Анджей Северин, Анджей Стасюк, о. Томаш Достатні, Іза Хруслінська, проф. Володимир Мокрий.

"Наразі комітет з українською організацією закликає небайдужих включитися до збору коштів на урочистості 70-річчя акції Вісла", – відзначає видання.

В Об’єднанні українців у Польщі нагадують, що десять років тому, на 60-річчя акції "Вісла" організація отримала 55 тисяч злотих (365 тис. грн), тоді як на 65-ту річницю – 60 тис. зл. (398 тис. грн).

На ці кошти Об’єднання українців у Польщі влаштовувало семінари і науково-популярні конференції, також траурні урочистості, зокрема в Перемишлі та Явожні, де знаходився трудовий табір для українців.

"Дії МВС, як не надало грантів на фінансування урочистостей, 1 березня засудила меншинна частині Спільної комісії уряду і нацменшин Польщі", – продовжує Prostir.  

Нагадаємо, цього року виповнюється 70-річчя операції "Вісла" 1947 року – депортації українців з їхніх етнічних територій, – Лемківщини, Надсяння, Підляшшя і Холмщини, – на території у західній та північній частині польської держави, що до 1945 року належали Німеччині, та на територію УРСР. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.