МЗС домовляється про безвіз із останньою визнаною територією в Європі

Понеділок, 22 травня 2017, 09:34

Україна веде переговори про скасування візового режиму з Гібралтаром; натомість діалог з невизнаним Косовом з даного питання не ведеться.

Про це йдеться у відповіді департаменту консульської служби Міністерства закордонних справ на запит "Європейської правди".

Як повідомляла "Європейська правда", після скасування візового режиму з ЄС візові вимоги для короткотермінових поїздок громадян України збережуть лише дві території континентальної Європи – британський Гібралтар та не визнане Україною Косово.

Попри те, що Британія відмовляється говорити про візову лібералізацію для українців, поїздки до Гібралтару згодом можуть стати безвізовими, заявили в МЗС.

"Велика Британія не впливає на візову та міграційну політику, яка здійснюється Гібралтаром самостійно. МЗС порушено перед гібралтарською стороною клопотання щодо скасування візового режиму поїздок громадян України до Гібралтару з огляду на відповідне рішення ЄС", - заявили у дипвідомстві. Наразі ініціатива України "опрацьовується", терміни та результати переговорів передбачити неможливо. 

Натомість переговори з Косовською владою Київ не ініціюватиме.

"На сьогоднішній день переговори з Косовом щодо запровадження безвізового режиму, враховуючи його невизнання Україною, не ведуться", - заявили в МЗС, запевнивши, що нова реальність у візовому режимі з Косовом не вплине на умови перебування тут українського миротворчого контингенту.

Як відомо, наразі Косово дозволяє безвізовий в’їзд тим громадянам, які мають багаторазову шенгенську візу; після запровадження безвізу з ЄС такі візи не будуть ставити у біометричні паспорти, для легального в’їзду до Косова буде потрібно звертатися до його консульства в Стамбулі або Тирані.

Гібралтар нині зберігає для українців візовий режим, за винятком окремих типів одноденних екскурсій. Візу для в’їзду на територію необхідно отримувати у візових центрах Британії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.