ЄК відкрила провадження щодо Угорщини через закон про фінансування НУО

Четвер, 13 липня 2017, 14:24

Європейська комісія відкрила провадження щодо Угорщини через ухвалення закону про більш жорсткі правила діяльності в країні для неурядових громадських організацій, що фінансуються з-за кордону. 

Про це йдеться у повідомленні на сайті Єврокомісії.

Перший віце-президент ЄК Франс Тіммерманс зазначив, що європейські інституції уважно вивчили новий закон про НУО та дійшли висновку, що він не відповідає законодавству ЄС.

"Ми сподіваємось, що угорський уряд розпочне діалог, щоб якнайшвидше вирішити цю проблему. Ми чекаємо реакції угорської влади протягом місяця", - сказав він.

Єврокомісія прийшла до висновку, що закон неправомірно втручається в основні права, зокрема, право на свободу об'єднань. Новий закон може завадити громадським організаціям залучати кошти та обмежить їхню здатність виконувати свою роботу.

Закон також вводить необґрунтовані та непропорційні обмеження щодо вільного руху капіталу, як це зазначено в Договорі про функціонування Європейського Союзу.

"Нові вимоги щодо реєстрації, звітування та публічності, передбачені законом, є дискримінаційними та створюють адміністративні та репутаційні навантаження для цих організацій. Ці заходи можуть мати стримуючий вплив на фінансування з-за кордону і ускладнити залучення відповідних НУО", - йдеться у у заяві ЄК.

Нагадаємо, Європейська комісія зробила другий крок в рамках юридичних процедур проти Угорщини через прийнятий у країні закон про освіту, який, зокрема, загрожує закриттям Центральноєвропейського університету в Будапешті.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: