У парламенті Молдови опублікували проект змін виборчої системи

Середа, 19 липня 2017, 12:27

Проект змін виборчої системи із врахуванням рекомендацій Венеціанської комісії опублікували на сайті парламенту Молдови.

Про це повідомляє молдовське видання NewsMaker.

Згідно із законопроектом, формуванням виборчих округів займеться спеціальна комісія, створена урядом, як це рекомендувала Венеціанська комісія.

До комісії увійдуть представники громадянського суспільства та наукового середовища, парламентських і позапарламентських партій, експерти та інші.

Для молдовських громадян, які проживають за кордоном і в Придністров'ї, при формуванні округів буде врахований критерій географічного поділу.

На вимогу Венеціанської комісії про прозоре фінансування та забезпечення непідкупності майбутніх депутатів парламент ввів в законопроект вимогу про отримання при реєстрації кандидата "сертифікату непідкупності".

Також в законопроект внесено низку поправок, які мають забезпечити гендерну рівність серед кандидатів.

Відповідно до рекомендацій Венеціанської комісії партії, які збережуть 40-відсоткове представництво жінок в передвиборних списках, отримають на 10% більше бюджетних дотацій, які зростуть пропорційно до кількості жінок, що пройшли в парламент.

Також пропонується вдвічі скоротити кількість підписів, які жінка повинна зібрати для реєстрації кандидатом. Для чоловіків кількість підписів залишиться такою ж.

Як відомо, влада Молдови має намір запровадити змішану виборчу систему. ЄС наполегливо рекомендує Кишиневу не змінювати правила гри, врахувати рекомендації Венеціанської комісії і Бюро з демократичних інститутів і прав людини  ОБСЄ та не проводити скандальну реформу. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.