ЄНП закликає припинити фінансування ЄС для Молдови та переглянути Асоціацію

Середа, 26 липня 2017, 11:48

Депутати "Альянсу лібералів та демократів за Європу" (ALDE) та Європейської народної партії (EPP) закликають інституції ЄС переглянути Угоду про асоціацію між ЄС та Молдовою через відступ від демократії.

Про це йдеться у спільній заяві ALDE та EPP.

"Зі занепокоєнням, яке зростає, партія ALDE та Європейська народна партія продовжують спостерігати за погіршенням верховенства права та демократичних стандартів в Республіці Молдова.

Замість того, щоб прагнути до просування країни та її людей на шляху до процвітання, Демократична партія (PDM) спільно з соціалістами (PSRM), яку очолив їх лідер Плахотнюк, вирішили зміцнити автократію", - йдеться у заяві від імені лідерів двох партій Джозефа Дауля та Ганса Ван Баалена.

У заяві розкритиковано рішення Молдови щодо зміни виборчої системи та застосування вибіркового правосуддя, щоб змусити замовкнути опозицію.

"Таким чином, EPP та ALDE закликають інституції ЄС, у тому числі Європейську службу зовнішніх справ, а також Раду Європи негайно оцінити відхід від верховенства права та демократичних стандартів в Республіці Молдова, зупинити будь-яке фінансування ЄС, застосовувати найсуворіші умови для будь-якої майбутньої фінансової допомоги та якнайскоріше переглянути Угоду про асоціацію між Молдовою та ЄС", - зазначено в документі.

Раніше верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Федеріка Могеріні та єврокомісар з питань розширення і політики сусідства Йоганнес Ган розкритикували перехід Молдови на змішану систему виборів.

Нагадаємо, молдовський парламент схвалив у другому читанні законопроект про перехід на змішану систему виборів. У той же день закон підписав президент Ігор Додон.

Ухвалення закону супроводжувалося акціями протесту всередині країни та викликало негативну реакцію за кордоном.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: