Угорщина продовжить блокувати зближення України та ЄС - посол

П'ятниця, 20 жовтня 2017, 13:38

Угорщина продовжить блокувати подальшу інтеграцію України в Євросоюз через статтю про мову навчання нацменшин в українському законі "Про освіту".

Про це в коментарі "Інтерфакс-Україна" заявив посол Угорщини в Україні Ерно Кешкень.

"Попередня заява залишається в силі", - сказав дипломат, відповідаючи на запитання про те, чи змінила його країна свою позицію після переговорів міністра людських ресурсів Угорщини з українськими міністрами освіти та закордонних справ 19 жовтня.

Кешкень уточнив, що не отримував інформації про зміну офіційної позиції Будапешта з цього питання. При цьому він вважає, що для країн важливо продовжувати діалог.

Кешкень висловив переконання, що до початку наступного навчального року, коли норма закону про мову навчання повинна практично застосовуватися, сторони знайдуть модель, яка буде всіх влаштовувати.

ДОПОВНЕНО: після публікації даної новини з Міністерства освіти та науки звернулися до ЄП, наголосивши, що мовна стаття закону "Про освіту" почне діяти після трирічного перехідного періоду. Водночас - попри наполягання МОН, в ст.7 законіу "Про освіту" справді є норма, яка доручає школи, що проводять навчання мовами меншин, розпочати збільшення викладання предметів українською, не чекаючи 2020 року.

Нагадаємо, напередодні Україна домовилася із Угорщиною про спільну роботу над механізмом імплементації закону "Про освіту".

Раніше уряд Угорщини вирішив блокувати всі подальші рішення Європейського союзу, спрямовані на зближення ЄС з Україною.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.