У Таллінні затвердили рішення Форуму СхП, виправивши тези щодо росЗМІ

Четвер, 26 жовтня 2017, 10:33

На Форумі громадянського суспільства Східного партнерства схвалили резолюцію, окремі тези якої викликали протести делегатів в середу.

Про це повідомляє з Таллінна кореспондент "Європейської правди".

Як повідомлялося, в проекті документа в останній момент знайшли тези, категорично неприйнятні для української та грузинської делегації, в тому числі – про підтримку "незалежних російських ЗМІ" та про їх "присутність в інформаційному просторі" країн-партнерів.

Після низки переговорів була досягнута домовленість про те, що ця норма не поширюватиметься на Україну та Грузію.

У документі згадуються проблеми, з якими стикаються громадські активісти різних країн-членів СхП. "В Україні антикорупційні активісти стикаються з адміністративними перешкодами для своєї роботи, загрозами та навіть фізичним насильством, є поширеним почуття безкарності щодо дій, спрямованих проти представників громадянського суспільства", - зауважує резолюція.

Документ закликає ЄС схвалити багатошвидкісний підхід до функціонування СхП, надавши нові можливості для країн, що підписали Угоду про асоціацію.

"Двері до членства в Євросоюзі мають лишатися відкритими для країн-партнерів, які демонструють стійку прихильність до зобов’язань та принципів, визначених Договором про Європейський союз", - йдеться, зокрема у декларації.

Також документ містить низку рекомендацій для ЄС та урядів країн-партнерів у різних сферах. Європейська правда публікує проект схваленого документу (без урахування української правки).

Нагадаємо, країни-члени Євросоюзу дійшли компромісу щодо того, як буде сформульована згадка про "європейські прагнення" України, Молдови та Грузії у декларації саміту Східного партнерства.

Детальніше читайте у статті на сайті "Європейської Правди": "Маневри з європейським вибором: як пропишуть мрії України в документах Східного партнерства".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.