У Франції після двох років дії скасовано режим надзвичайного стану

Середа, 1 листопада 2017, 10:57

У Франції через два роки після терактів у Парижі припинив дію надзвичайний стан.

Про це повідомляє Le Figaro.

Франція запровадила режим надзвичайного стану після серій терористичних актів у Парижі 13 листопада, внаслідок яких загинули 130 осіб. З того часу надзвичайний стан продовжували шість разів.

За словами міністра внутрішніх справ Жерара Коллома, французькій владі за два роки вдалося запобігти 32 терактам. Утім, декілька атак терористів зупинити не вдалося. Як інформує The Local, внаслідок нападів ісламістів за цей період загинули 92 особи, у тому числі 85 – у масштабному теракті в Ніцці.

Використовуючи повноваження, які надавав надзвичайний стан, силовики провели чотири з половиною тисячі рейдів, після яких було відкрито майже тисячу кримінальних справ. Утім, лише у 23 випадках це привело до кримінального переслідування у зв’язку з тероризмом.

Попри те, що надзвичайний стан скасовується, силові органи матимуть розширені повноваження для боротьби з тероризмом завдяки новому антитерористичному закону.

Закон дає владі постійні нові повноваження для обшуків будинків, закриття місць поклоніння та обмеження свободи пересування. Він також дозволить органам влади здійснювати додаткові перевірки документів на прикордонних територіях, а також навколо вокзалів, портів та аеропортів.

Правозахисники критикували закон, попереджаючи про загрозу громадянським свободам. Зокрема, вони висловили побоювання, що поліція буде використовувати його проти мігрантів та меншин, зокрема мусульман.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: