Генсек Ради Європи визнав фінансову кризу в організації, чекає грошей від Росії

Понеділок, 22 січня 2018, 17:22

Рада Європи опинилася у фінансовій кризі та буде змушена скорочувати активність через одночасне зменшення внесків від Туреччини та Росії.

Про це заявив генеральний секретар РЄ Турбйорн Ягланд у спілкуванні з депутатами ПАРЄ, повідомляє зі Страсбурга кореспондент "Європейської правди"

Як відомо, минулого року росіяни оголосили, що недоплатять в бюджет Ради Європи дві третини їх мінімального планового внеску. Згодом про зниження внеску оголосила Туреччина, яка перед тим брала на себе добровільне зобов’язання про підвищений внесок – у відповідь на критику з боку ПАРЄ Анкара повернула внесок до мінімального.

"Зниження турецького внеску стало несподіванкою і я не знаю, як ми будемо з цього виходити", - наголосив Ягланд, коментуючи ситуацію, яка склалася.

Генсек визнав, що частину активності Ради Європи доведеться згорнути; також варто очікувати на певне скорочення штату.

"Я не можу зменшити витрати на 20 млн євро без впливу на активність організації", - прокоментував Ягланд рішення Туреччини, але відмовився уточнювати, які саме статті підпадуть під скорочення. Відновити турецькі виплати до попереднього рівня він не вважає за можливе. Загальний річний бюджет Ради Європи – 450 млн євро.

Із російським внеском – ситуація інша. 

Російські ЗМІ раніше повідомили, що РФ в цьому році взагалі не здійснюватиме виплати в бюджет Ради Європи. В цьому разі загальне недофінансування Ради Європи складе близько 53 млн євро на рік.

Ягланд відмовився робити прогноз щодо своїх дій у разі, якщо це стане реальністю. "Росія зобов’язана заплатити першу частину свого річного внеску до кінця лютого, як і всі інші країни",  - заявив він, додавши, що було би "нерозумним" з його боку робити публічний прогноз щодо іншого сценарію.

Генсек Ради Європи наполіг, що сплата внеску є зобов’язанням РФ.

"Не можна бути членом (Ради Європи - Ред.) частково. Сплата внеску – це юридичне зобов’язання Росії", - заявив Ягланд.

Як повідомляла Європейська правда, у своєму виступі в понеділок Турбйорн Ягланд зробив також низку неоднозначних заяв про необхідність відновлення прав росіян в РЄ. Зокрема, він хоче зняти з Росії санкції в ПАРЄ до 2019 року. Окрім того, Ягланд вважає що не можна виганяти Росію з РЄ "лише" за анексію та агресію.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.