Представник України бере участь у дослідженні у польських Грушовичах

Четвер, 24 травня 2018, 11:29

Секретар державної комісії із питань увічнення пам'яті учасників АТО, жертв війни і політичних репресій Святослав Шеремета спостерігає за ексгумаційними роботами польського Інституту національної пам'яті в Грушовичах, де місцева влада розібрала нелегальний пам'ятник УПА.

Про це заявив віце-прем’єр України Павло Розенко у Твіттері.

"Пристрасті вгамовуються, починаємо реалізовувати спільні ініціативи в українсько-польських стосунках. Секретар державної комісії з питань увічнення пам‘яті учасників АТО, жертв війни та політичних репресій Святослав Шеремета у Польщі бере участь у пошукових роботах польського Інституту національної пам’яті" - написав він.

Раніше повідомлялося, що Державна міжвідомча комісія у справах увічнення пам’яті жертв війни та політичних репресій не отримала офіційного повідомлення від польського Інституту нацпам'яті про наміри проводити пошукові роботи на кладовищі у селі Грушовичі неподалік Перемишля. Однак пізніше до дослідження запросили і українських експертів.

Як відомо, український пам'ятник у Грушовичах був знесений 26 квітня 2017 року. Інститут національної пам’яті України ініціював мораторій на ексгумацію поляків в Україні у відповідь на вандалізм щодо українських пам’ятників на території Польщі.

Директор українського ІНП Володимир В'ятрович заявив, що Україна зможе дозволити ексгумацію останків польських жертв тоді, коли польська сторона надасть своє бачення легалізації українських пам'ятників у Польщі.

Україна звернулася до Польщі з пропозицією відновлення співпраці між інститутами нацпам’яті, міністерствами культури та міжнародними комісіями, котрі займаються історичними питаннями.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: