Макрон домігся проведення самітів ЄС без участі Британії – ЗМІ

Четвер, 11 квітня 2019, 12:38

27 держав-членів ЄС зможуть проводити офіційні зустрічі і ухвалювати рішення без участі Британії, хоча країна все ще лишається членом Євросоюзу.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на брюссельське видання Euractiv.

Відсутність Британії на самітах ЄС стала досягненням президента Франції Еммануеля Макрона, який очолив заклики щодо обмежень для Британії.

Першою з таких зустрічей буде саміт "Майбутнє Європи" у румунському Сібіу 9 травня, який планувався ще в очікуванні того, що Британія вийде з ЄС 29 березня.

Президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер зазначив, що ідея проведення самітів в "урізаному" форматі не є чимось новим. Він порівняв її з самітами Єврогрупи, які він сам запропонував у 1997 році, коли був прем’єром Люксембургу.

"Рішення про проведення самітів без Британії було забезпечене в результаті вимог Франції. Символічно, оскільки це містить послання, що в процесі розлучення досягнута точка неповернення, і що Британія перебуває не зовсім на тому ж рівні, що і інші країни-члени ЄС", - зазначає видання.

Нагадаємо, лідери ЄС на позачерговому саміті 10 квітня погодилися надати Британії "гнучке" відтермінування її виходу з блоку до 31 жовтня 2019 року.

Лідери ЄС також вирішили, що якщо Британія не схвалить угоду до 22 травня і відмовиться від участі у виборах в Європарламент, її членство у блоці припиниться 31 травня.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: