Єврокомісія почала процедуру щодо порушення верховенства права Польщею

Середа, 3 квітня 2019, 13:35

Європейська комісія відкрила справу проти Польщі з приводу порушення верховенства права в країні. Листа з офіційним повідомленням ЄК надіслала до Варшави.

Про це заявив віце-президент ЄК Франс Тіммерманс на брифінгу в Брюсселі, передає кореспондент "Європейської правди".

Справа стосується "нової дисциплінарної системи для суддів", сказав Тіммерманс. Польський уряд має два місяці на відповідь. 

Конституційний суд Польщі схвалив критиковану ЄС норму про обрання суддів

На думку ЄК, "нова дисциплінарна система" підриває незалежність польських суддів, не надаючи необхідних гарантій для захисту їх від політичного контролю, як того вимагає Суд Євросоюзу.

Тіммерманс підкреслив, що польський уряд зможе змінити свою позицію щодо дисциплінарного режиму суддів у найближчі два місяці.

Польське законодавство передбачає, що звичайні судді підлягають дисциплінарним провадженням, процедурам і, зрештою, санкціям на підставі змісту судових рішень, винесених ними.

Крім того, нова дисциплінарна система не гарантує незалежності та неупередженості дисциплінарної палати Верховного суду, яка розглядає рішення, ухвалені в дисциплінарних провадженнях щодо суддів.

Дисциплінарну палату складають лише нові судді, які обираються Національною радою правосуддя, члени якої зараз призначаються польським парламентом.

Раніше вирок Європейського суду зобов’язав Польщу призупинити дію суперечливих положень закону про Верховний суд, які стосуються віку суддів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: