США: Іран влаштував Європі ядерний шантаж

Середа, 8 травня 2019, 19:52

Сполучені Штати в середу пригрозили накласти більше санкцій на Іран "дуже скоро" і застерегли Європу від ведення бізнесу з Тегераном через бездоларову систему торгівлі в обхід санкцій США.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Reuters.

Іранський уряд оголосив раніше в середу, що припиняє дотримуватися частини обмежень щодо своєї ядерної програми, і пригрозив посилити ядерну діяльність, якщо країни-учасниці ядерної угоди не захистять Тегеран від санкцій США.

Припинення виконання Іраном деяких частин ядерної угоди є "нічим іншим, як ядерний шантаж Європи", сказав на конференції у Вашингтоні Тім Моррісон, спеціальний помічник президента і старший директор з питань зброї масового знищення.

"Зараз час для єднання націй, щоб рішуче засудити ядерний проступок Ірану і підвищити тиск на режим, щоб він дотримувався вимог США", - сказав Моррісон, додавши, що Вашингтон не "закінчив" санкції проти Ірану.

"Незабаром очікуйте більше санкцій. Дуже скоро", - сказав він.

Моррісон заявив, що Сполучені Штати будуть швидко реагувати на будь-які спроби європейських країн підірвати тиск Вашингтона на Іран. Він порадив їм не використовувати спеціальну платіжну систему, щоб полегшити торгівлю без доларів в обхід американських санкцій.

Як відомо, минулоріч Дональд Трамп оголосив про вихід США зі спільної угоди, укладеної 2015 року між Іраном, Сполученими Штатами, Росією, Китаєм, Великою Британією, Францією і Німеччиною. Угода передбачає, зокрема, виконання Тегераном низки кроків щодо обмеження своєї ядерної програми в обмін на скасування санкцій.

Франція, Велика британія і Німеччина, європейські країни, які підписали ядерну угоду, кажуть, що роблять все можливе, щоб підтримати Іран, об'єднуючи ініціативи, щоб допомогти економіці країни, незважаючи на жорсткі санкції США.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: