ЗМІ: Білий дім готував, але заморозив надання Україні нового пакету озброєння

П'ятниця, 18 червня 2021, 20:54

Білий дім готував для України новий пакет військової допомоги на 100 млн доларів, включно з летальним озброєнням, але невідомо, чи він буде наданий.

ОНОВЛЕНО: Вже наявний коментар Білого дому, який частково спростовує цю інформацію.

Як пише "Європейська правда", про заморозку повідомляє POLITICO з посиланням на слова чотирьох поінформованих джерел. 

Повідомляється, що пакет готувався на тлі нарощування Росією своїх сил біля кордону з Україною та на окупованих територіях навесні 2021 року. Над питанням працювали Держдеп і Пентагон. 

Нуланд подзвонила Кулебі, щоб розповісти про переговори з Путіним

Згодом, як стверджують джерела, у Раді нацбезпеки поставили на паузу подальші кроки після того, як Росія оголосила про відведення своїх сил та розпочалася підготовка до зустрічі Джо Байдена і Владіміра Путіна у Женеві.

За словами одного зі співрозмовників, пакет все ще "недоторканний" та може бути швидко наданий Україні. 

POLITICO зазначає, що Washington Post першими повідомляли про те, що адміністрація Байдена розглядала надання такого пакету, але яке  саме озброєння могло бути надане - раніше не було відомо.

За словами двох джерел, у пакет можуть бути включені системи протиповітряної оборони малої дальності, стрілецька зброя та протитанкове озброєння.  

Це не стосується іншого пакету допомоги - другої частини безпекової допомоги для України обсягом $150 млн у рамках Ініціативи з допомоги задля безпеки України (USAI), затвердженої Міноборони США 11 червня. Цей пакет включає навчання, консультаційну підтримку і надання озброєння. Серед іншого, Україна отримає протиартилерійські радари та системи для боротьби з ворожими безпілотниками.

Детальніше про саміт США-РФ читайте у статті - Не лише Україна: про що домовляться у Женеві Байден та Путін,

а також Пастка для Путіна: які наслідки матиме зустріч президентів США та РФ.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: