G7 не хоче платити рублями за газ, РФ замінувала Чорне море, у Європі забороняють Z: новини дня

Дайджест
Понеділок, 28 березня 2022, 21:29

За даними розвідки Британії, суттєвих змін у розташуванні військ РФ за добу не відбулось; у Чорному морі неподалік від кордону з Болгарією та біля узбережжя Румунії виявили міни; Росія помстилась Швейцарії за санкції конфіскацією годинників; Північна Македонія висилає 5 російських дипломатів; країни Групи семи відмовилися оплачувати рахунки за газ в рублях; у Берліні каратимуть за використання символа Z; в Греції осквернили меморіал адмірала, про якого згадував Путін; фінські музеї допоможуть Україні у збереженні культурної спадщини.

Більше цікавих новин 28 березня у нашому дайджесті. Підписуйтеся на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію! А ще "Європейська правда" запустила англомовну версію сайту.

Міни у Чорному морі, бюджет США на протидію агресії

Триває 33 доба повномасштабної війни Росії проти України. За останні 24 години не відбулося суттєвих змін у розташуванні російських військ на окупованій Україні.

Поточна нестача матеріально-технічного забезпечення ускладнюється відсутністю імпульсу і морального духу серед російських військових, а також агресивними бойовими діями українців, йдеться у повідомленні.

У США вважають, що Путін не готовий до компромісів, щоб завершити війну. А міністр закордонних справ Великої Британії Ліз Трасс заявила, що Україна не повинна бути продана в мирних переговорах з Росією.

Президент США Джо Байден вніс пропозицію про бюджет на 2023 рік, що включає збільшення фінансування безпеки як усередині країни, так і за кордоном. Пропонований бюджет включає $6,9 мільярда на Європейську ініціативу стримування та НАТО, а також на "протидію російській агресії для підтримки України".

У Чорному морі продовжують виявляти міни. 

Міністерство оборони Туреччини повідомило про виявлення міни в Чорному морі неподалік від кордону з Болгарією. Міноборони заявило, що міну знайшли у водах в районі міста Інеада, фактично прикордонного з Болгарією. Після виявлення міни команда підводної безпеки швидко прибула на місце інциденту. Міну убезпечили і почалися роботи для її нейтралізації.

Біля узбережжя Румунії 28 березня вранці також виявили дрейфуючу морську міну

У Грузії відреагували на слова секретаря Ради нацбезпеки і оборони України Олексія Данілова. 

26 березня в ефірі телемарафону він висловив думку, що якби сусіди РФ скористались зосередженістю зусиль Путіна на Україні та спробували зараз повернути власні окуповані території, це дуже допомогло би Україні. Як приклад він навів Карабах, де Азербайджан вже почав діяти. Докладніше про те, як війна в Україні дала Азербайджану шанс для наступу в Карабаху читайте у статті редактора ЄвроПравди Юрія Панченка.

Так от у правлячій партії Грузії та опозиції негативно відреагували на слова Данілова. Депутат від "Грузинської мрії" Михаїл Сарджвеладзе заявив, що неприємно вражений. Ще один депутат "Мрії", голова парламентського комітету із зовнішніх зв’язків, натякнув, що вважає ідею абсурдною.

Британія призначила досвідченого суддю радником щодо воєнних злочинів РФ в Україні, а Словенія направила в Київ тимчасового повіреного - підполковника і ексспостерігача ОБСЄ.

Росія помстилася Швейцарії та видворяє дипломатів

Росія помстилась Швейцарії за санкції конфіскацією годинників. Зокрема, ФСБ конфіскувала в Москві годинники Audemars Piguet на мільйони франків. 

Офіційно годинники конфісковано за нібито митні правопорушення, однак у МЗС Швейцарії вважають, що це "репресивний захід" у відповідь на санкції.

РФ видворяє трьох словацьких дипломатів у відповідь на аналогічне рішення, ухвалене Словаччиною у березні щодо трьох російських дипломатів.

Північна Македонія висилає 5 російських дипломатів. РФ пообіцяла відповісти.

Країни Групи семи відхилили вимоги Росії оплачувати рахунки за газ в рублях. Речник Кремля Дмитрій Пєсков сказав, що Росія не має наміру безкоштовно постачати газ у разі відмови європейців платити за паливо у рублях. Тим часом головний дипломат ЄС вважає, що Путін не зупинить постачання газу Європі у відповідь на санкції.

Також РФ планує обмежити в’їзд громадянам "недружніх" країн та відмовилась від участі в зустрічі органу ОБСЄ під оплески українців.

Заборона та відмова від символу Z 

Найвищі хмарочоси Латвії змінили назву Z-Towers.

У Берліні каратимуть за використання символа Z.

В Естонії готують законопроєкт про заборону символа Z i георгіївської стрічки.

У німецькому Вюрцбурзі невідомі розмалювали стіни протестантської церкви символами "Z".

В Греції осквернили меморіал адмірала, про якого згадував Путін.

Інше: хакерська атака, прогалини у вакцинації

Україна планує експортувати електроенергію до Польщі.

В Угорщині напередодні виборів хакери атакували провладні медіа.

Фінські музеї допоможуть Україні у збереженні культурної спадщини.

У Німеччині стурбовані прогалинами у вакцинації біженців з України.

Єврокомісія закликала держави-члени ЄС відібрати паспорти у підсанкційних росіян і білорусів.

У Словаччині критикують уряд, який віддав опіку над біженцями компанії з організації корпоративів.

МЗС закликало "переселяти" посольства РФ на вулицю України.

Це лише частина цікавих новин 28 березня, решту читайте на сайті "Європейської правди". Підписуйтеся на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію! А ще "Європейська правда" запустила англомовну версію сайту.

Ваша редакція.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: