Словаччина приєдналася до об'єднаної слідчої групи з розслідування воєнних злочинів в Україні

Вівторок, 31 травня 2022, 17:07

Словаччина офіційно приєдналася до об'єднаної слідчої групи з розслідування воєнних злочинів і злочинів проти людяності, скоєних на території України.

Про це повідомив речник Генеральної прокуратури Словаччини Далібор Складан, пише "Європейська правда" із посиланням на Aktuality.

Складан повідомив, що це сталося 30 і 31 травня в штаб-квартирі Євроюсту в Гаазі під час координаційної зустрічі між представниками Литви, Польщі, України, Естонії, Латвії, Словацької Республіки та Міжнародного кримінального суду.

У Словаччині була сформована команда спеціалістів, яка складається з чотирьох прокурорів та 25 поліцейських.

"Приєднання до спільної слідчої групи є закономірним результатом поточної допоміжної діяльності керівництва Словацької генпрокуратури та означає офіційне залучення Словацької Республіки до розслідування воєнних злочинів та злочинів проти людяності, скоєних в Україні", – сказав Йозеф Кандера, перший заступник генпрокурора.

Складан зазначив, що метою зустрічі було підписання поправок до Угоди про спільну слідчу групу, укладеної між Литвою, Польщею та Україною, яка набула чинності в березні. Через місяць до спільної слідчої групи приєднався Міжнародний кримінальний суд. Крім Словаччини, є ще Латвія та Естонія.

Нагадаємо, 31 травня президентка Словаччини Зузана Чапутова приїхала з візитом в Україну. Вона відвідала зруйновані російськими військами Ірпінь та Бородянку, зустрілася з президентом Володимиром Зеленським та виступила перед Верховною радою.

Президент України Володимир Зеленський назвав убивства мирних жителів "геноцидом" та "воєнними злочинами", а президент США Джо Байден назвав президента Росії Владіміра Путіна "воєнним злочинцем", який має постати перед судом.

Росія категорично заперечує, що її війська винні у звірствах.

Дедалі частіше звучать заклики до створення спеціального трибуналу для судового переслідування Росії за злочин агресії в Україні. МКС не може переслідувати злочин агресії, бо ані Росія, ані Україна не є членами суду.

Читайте також 10 головних питань про геноцид в Україні, покарання за нього та міжнародні суди і Найбільший злочин росіян. Чому доведення геноциду в Україні здатне змінити світ

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: