В Албанії одну з останніх диких річок Європи визнали заповідною зоною

фото
Понеділок, 13 червня 2022, 23:07

Влада Албанії в понеділок оголосила річку Вйоса та її притоки територією майбутнього національного парку – так хочуть зберегти одну з останніх диких річок Європи.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на AP.

Міністерство туризму й довкілля Албанії підписало угоду з природозахисною організацією Patagonia (Каліфорнія) щодо розробки "інтегрованого й екологічно збалансованого плану" розбудови національного парку.

"Це можливість захистити одну з річок Європи, насправді – один із діамантів у короні європейських річок", – заявив AP представник Patagonia Раян Геллерт.

 
Річка Вйоса
Фото: АР

Далі Patagonia спільно з кількома іншими екологічними організаціями посприяють створенню групи міжнародних та албанських фахівців, які не лише розроблять концепцію заповідної зони, а й збільшать рівень поінформованості про Вйосу.

 
Річка Вйоса
Фото: АР

Річка Вйоса завдовжки 270 кілометрів протікає територіями Греції та Албанії. У її екосистемі мешкають 1100 видів тварин, 13 із яких перебувають під загрозою зникнення. Крім того, біля берегів річки живуть близько 60 тисяч албанців.

 
Річка Вйоса
Фото: АР

Крім того, Вйоса є однією з останніх диких річок Європи – так називають річки, вільні від водосховищ і гребель, до яких немає жодного доступу, окрім пішохідних стежок, і чиї водозбори та берегові лінії перебувають загалом у незміненому стані і з незабрудненими водами.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: