Польща планує витрачати на оборону до 5% ВВП

Понеділок, 18 липня 2022, 19:16

За словами лідера владної партії Польщі "Право і справедливість" Ярослава Качинського, країна планує подвоїти витрати на оборону – спершу з нинішніх 2,4% валового внутрішнього продукту до 3%, а згодом – до 5% ВВП.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Euractiv.

На партійному мітингу в місті Плоцк, що в центральній Польщі, Качинський заявив, що країна має намір і далі збільшувати витрати на оборону, "щоб Росія не напала на нас". "Нам потрібна сильна армія для стримування", – додав він.

Качинський не уточнив, коли саме Польща буде витрачати 5% ВВП на оборону, але наголосив, що війна Росії проти України показали: наївно думати, що Росія не піде в контрнаступ, "тому необхідно дуже серйозно ставитися до європейської безпеки".

Згідно з новим законом про захист Вітчизни, наступного року Польща має витрачати на оборону 3% ВВП. Якщо інші союзники не підвищать свої видатки на оборону, Польща стане лідером серед НАТО за часткою оборонних витрат.

Британія до 2030 року буде витрачати на оборону 2,5% ВВП

Наразі перше місце за цим показником посідають США, які, за оцінкою самого Альянсу, витрачають майже 3,5% свого ВВП на армію.

Раніше Сейм Польщі ухвалив поправки до закону про захист Вітчизни, які полегшать залучення коштів до Фонду забезпечення збройних сил країни. Зміни покликані швидше накопичувати кошти на модернізацію армії. Йдеться не лише про випуск облігацій, а й про залучення безповоротних позик і кредитів. 

Поправки також передбачають можливість для Польщі брати участь у військових програмах, які реалізуються через НАТО. Це дозволить отримати доступ до більшого ринку модернізації.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: