Французькі євродепутати хочуть, щоб ЄС засудив Британію за скидання нечистот у Ла-Манш

Четвер, 25 серпня 2022, 22:58

Троє депутатів Європейського парламенту від Франції закликають Європейську комісію подати до суду на Велику Британію через те, що вона забруднює нечистотами протоку Ла-Манш і Північне море.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на The Times.

За словами євродепутатів – 48-річної Стефані Йон-Куртен, 42-річного П’єра Карлескінда й 58-річної Наталі Лузо, – Британія порушила взяті на себе внаслідок виходу з Європейського Союзу екологічні зобов’язання та Конвенцію ООН з морського права.

"Ми не можемо змиритися з тим, що довкіллю, економічній діяльності наших рибалок і здоров’ю наших громадян серйозно загрожує незмінне нехтування Британією правил утилізації нечистот. Ла-Манш і Північне море – не помийки", – наголосила Йон-Куртен.

У своєму листі євродепутати, які належать до партії французького президента Емманюеля Макрона, закликають Єврокомісію "використати всі політичні та правові засоби, якими вона володіє, щоб покласти край цій ситуації".

Відповідно до умов угоди про Brexit, Британія може бути оштрафована, якщо Суд ЄС вирішить, що вона порушила свої зобов’язання.

Про лист євродепутатів стало відомо на тлі внутрішніх дискусій щодо якості переробки відходів у самій Британії. Минулого року там зафіксували 1883 "інцидентів із забрудненням" каналізаційними відходами, а цьогоріч 40 пляжів в Англії та Уельсі виявилися небезпечними через відходи.

Британська каналізаційна система влаштована так, що під час сильних злив викидає частину каналізаційних відходів у воду, щоб не допустити значного підтоплення.

А втім, у міністерстві довкілля, продовольства і сільськогосподарських справ Британії наполягають, що там стандарти якості води "навіть кращі, ніж у ЄС".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: