Чому Київ має відмовити Папі Римському у візиті до України

Аналітика коротко
П'ятниця, 26 серпня 2022, 11:00

Папа Римський неодноразово робив неоднозначні заяви, що стосуються російсько-української війни.

Він вже критикував постачання Україні зброї, а також покладав принаймні частину відповідальності за війну на НАТО.

Однак нинішні заяви Франциска виявилися ще скандальнішими. Про них і про реакцію на них читайте в колонці редактора "Європейської правди" Юрія Панченка Гість з іншого світу: чи доцільно запрошувати Папу Франциска в Україну.

24 серпня, після завершення загальної аудієнції, Папа Римський вирішив помолитися за Україну, однак разом із тим заявив, що провина за війну лежить на всіх сторонах.

Юрій Панченко також нагадав, що, за словами Папи, невинною є вбита днями донька російського "філософа"-україножера Александра Дугіна, Дар'я, яка і сама була пропагандистом війни проти України. 

На цю заяву оперативно відреагувало українське посольство. "Сьогоднішній виступ Папи розчарував і змусив замислитися багато про що: не можна говорити в одних категоріях про агресора і жертву, ґвалтівника і зґвалтованого; як можна назвати одного з ідеологів російського імперіалізму безневинною жертвою? Вона була вбита росіянами як сакральна жертва і тепер перебуває на щиті війни", – написав посол України при Святійшому Престолі Андрій Юраш.

Згодом в українському МЗС заявили, що пішли на безпрецедентний крок, викликавши у міністерство для пояснень апостольського нунція.

Недружні заяви Папи, зазначає автор колонки, спочатку сприймали як наслідок недостатнього знайомства понтифіка з передумовами та перебігом російсько-українського конфлікту. Тож у Ватикан прибували українські католики, декому вдавалося добитися аудієнції у Папи.

Франциск цікавився, розпитував, дякував за інформацію, але потім знову робив нові й нові скандальні заяви.

Юрій Панченко впевнений, що про слабке знання Франциском теми вже мови бути не може. Папа Римський мав достатньо інформації, однак не захотів (чи не зміг) змінити свою позицію.

Все це підводить до питання: чи є доцільним за таких умов візит Папи Франциска в Україну?

Тим більше, що цей візит став дуже реальним і може відбутися у найближчі місяці.

То чи варто Києву відмовляти Папі у візиті? Напевно, так, вважає автор колонки.

Без готовності його переосмислити своє ставлення до України цей візит не матиме сенсу та буде більше шкідливим для нас. Ми, звісно ж, будемо раді бачити в Україні понтифіка, якого мільйони людей сприймають як намісника Бога на землі - але не людину, яка свідомо транслює російську пропаганду, хай якими інтересами вона при цьому керується. 

Київ має чітко повідомити Ватикан: передумовою для приїзду Папи є публічна зміна позиції, спростування хоча б найодіозніших цього заяв.

Можливо, така різка реакція Києва змусить Ватикан замислитися, що ж відбувається не так. Схоже, що іншого шляху побороти стереотипи та упередженість Папи вже не залишилося. 

Більше - у колонці Юрія Панченка Гість з іншого світу: чи доцільно запрошувати Папу Франциска в Україну.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: