Через брак робочої сили Німеччина може втратити 87 млрд євро

Понеділок, 17 жовтня 2022, 16:58

В той час як Німеччина бореться з енергетичною кризою, яка загрожує її майбутньому як промислового лідера, гостра нестача робочої сили ускладнює проблеми для виробників, які і так намагаються зберегти свою конкурентоспроможність.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Bloomberg.

Брак кваліфікованої робочої сили, спричинений старінням населення і посилений пандемією, призводить до того, що виробники від Airbus SE до BMW AG і BASF SE відчувають нестачу персоналу, необхідного їм для того, щоб йти в ногу з попитом.

Нещодавні опитування показали, що рекордні 50% компаній скорочують обсяги виробництва через кадрові проблеми, і це коштує економіці до 87 мільярдів євро на рік.

"Все більше і більше компаній скорочують свій бізнес, тому що їм просто не вистачає працівників. У середньостроковій і довгостроковій перспективі ця проблема, ймовірно, ще більше загостриться", - сказав Штефан Зауер, експерт з ринку праці в Інституті Іфо в Мюнхені.

Різке зростання вартості робочої сили може бути благом для працівників, але для найбільшої економіки Європи це удар по конкурентоспроможності, який навряд чи міг настати в гірший час.

Німецькі виробники - особливо найбільш енергоємні, такі як виробники хімікатів, скла і кераміки - вже відчули на собі, як через стрімке зростання витрат зменшується їхня рентабельність. Деяким довелося закрити заводи або перенести виробництво за кордон.

Дефіцит робочої сили посилює тиск. У зв'язку з високим попитом на робочу силу та інфляцією, що підскочила до 10,9% в минулому місяці працівники державного сектора Німеччини домагаються підвищення заробітної плати на 10,5%, в той час як працівники металургійних підприємств вимагають підвищення на 8%.

Швидке підвищення заробітної плати може допомогти стримати інфляцію, створюючи головний біль для політиків. Ця тенденція може підштовхнути Європейський центральний банк до більш жорсткої монетарної політики, навіть якщо економічні перспективи погіршуються.

Економіст фінансової компанії UBS Group Фелікс Хюфнер прогнозує, що до кінця 2023 року заробітна плата в Німеччині зросте на 3,5%.

"Високі ціни на енергоносії та брак кваліфікованих робітників безумовно стримують розвиток німецької промисловості. Країни з кращою демографічною ситуацією, як-от Франція, у майбутньому матимуть більші виробничі потужності", - сказав Хюфнер.

Ціна акцій виробника літаків Airbus падає, компанія відчуває труднощі з пошуком електриків і механіків. Подібні проблеми переслідують і німецький автопром.

"Ми пережили пандемію, а зараз війна й енергетична криза. Але брак робочої сили залишається однією з найважливіших проблем", - сказав глава Об'єднання німецької автомобільної промисловості (VDA) Андреас Раде.

Трудова імміграція після пандемії відновилася лише частково. Неясно, і як довго українські воєнні біженці перебуватимуть у країні. Інтеграції іноземної робочої сили також перешкоджає жорстка бюрократична система Німеччини. Також іноземним робітникам легше виїхати в англомовні країни, і це ставить Німеччину в ще більш невигідне становище.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: